La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

ALT BERGUEDÀ

Així és com es coneix la zona muntanyosa que es troba al nord de la comarca del Berguedà.

En aquesta zona trobem fins a 9 espais que formen part de la xarxa bàsica d'espais naturals protegits, conegut com Pla d'Espais d'Interes Natural (PEIN)

 • Serres del Cadí-el Moixeró. Situat a l'extrem nord de la comarca, aquest Parc Natural protegeix més de 40.000 Ha, amb una bona representació dels paisatges, la flora i la fauna dels Prepirineus orientals. Les parts baixes són dominades sobretot per pinedes de pi roig, amb algunes fagedes, i més amunt trobem pinedes de pi negre. Aquest boscos tenen una flora i una fauna molt diverses, però no sempre fàcil d’observar. Els cims són coberts per prats i roques, on abunden els ramats d’isards. Aquest espai acull 2 espais amb protecció especial que formen part dels Espais Naturals de Protecció Especial (ENPE):
  • Parc Natural Cadí-Moixeró.
  • Paratge Natural d'Interés Nacional (PNIN) del Massís de Pedraforca.
 • Serra d'Ensija-els Rasos de Peguera. Constitueix un dels límits meridionals a Catalunya de la vegetació alpina i subalpina i cal destacar, a les parts més altes, el prats alpins amb nombroses espècies pirinenques i les pinedes de pi negre amb neret. A les zones més baixes les pinedes són l’espècie predominant tot i que també s'hi troben rouredes de roure martinenc amb boix i fagedes a les zones obagues. La fauna que s'hi pot trobar és molt semblant a la del Parc Natural del Cadí-Moixeró tot i que una mica més empobrida.
 • Serres de Queralt i els Tossals. Amb una extensió de 635 hectàrees, és l'espai natural protegit més proper a la capital del Berguedà. En formen part la Serra de Queralt i la Serra dels Lladres. La seva alçada màxima es troba al cim de Campllong, a 1.589 metres. Va ser declarat espai d’interès natural per la singularitat geològica que li dóna el conjunt acinglerat on es troba. La vegetació predominant és la pineda de pi roig amb diferents variants segons la seva ubicació i enmig s’hi intercalen algunes rouredes.
 • Serra del Verd. Es troba al sud de la Serra del Cadí i a l’oest i nord de la d’Ensija i, per tant, comparteix moltes de les característiques d’aquestes serres. El seu punt culminant és el cap del Verd, a 2.289 metres. Té la particularitat de conservar una bona representació d’animals de zones subalpines i muntanes, al límit de la seva àrea de distribució, fàcils de veure per ser zona de pas cap a altres espais protegits.
 • Serra del Catllaràs. Aquest massís calcari té la particularitat que en un espai relativament petit hi trobem una gran diversitat geològica i biològica. Hi trobem vegetació típica dels vessants obacs i solells del Pre-pirineu oriental, des de l’alzinar fins a la roureda, la pineda i la fageda amb boix (força rara a l’Alt Berguedà). S’hi poden observar espècies, tant de flora com de fauna, de notable interès per la seva raresa i vulnerabilitat, com la flor de neu i el cérvol.
 • Serra de Picancel. Aquesta serra està formada per uns relleus molt trencats i unes valls molt tancades i profundes que han permès una excel·lent conservació d'alguna de les seves raconades i dels sistemes naturals de transició entre el Pre-Pirineu i els altiplans i comarques centrals catalanes. Hi trobem un paisatge essencialment forestal on hi predominen les coníferes amb alguns alzinars o rouredes.
 • Rasos de Tubau. És un espai molt interessant situat a la part més oriental, a cavall entre el Berguedà i el Ripollès. El punt més elevat és el Pedro de Tubau (1544m). És singular, sobretot, pel seu interès faunístic, especialment per la conservació de la petita població relicta de gall fer (Tetrao urogallus) que hi habita.
 • Serra de Montgrony. Ocupa l'espai més septentrional i oriental, a cavall entre el Berguedà i el Ripollès i als municipis de Campelles, Gombrèn, Planoles i Toses (Ripollès), des del coll de la Creueta (Berguedà) a 1.921,7 m., fins que acaba al riu Freser (Ripollès). L'elevació màxima correspon al cim de Pla de Pujalts o de Costa Pubilla (2056 m). Abasta des de la Berruga (1786 m) fins al cim de Pedra Picada (2010 m) passant pel coll Pan (1749 m), la Covil (2002,5 m), el coll de Coma Ermada (1.876,4 m), l'esmentat cim de Pla de Pujalts, coll de la Bona (1.889 m), l'Emperadora (1.962 m) i el coll del Remoló (1.871 m).
 • Riera de Merlès. És un corrent fluvial que passa o voreja les comarques del Ripollès, Berguedà, Osona, i el Bages. Neix a la confluència de diversos torrents que davallen dels Rasos de Tubau, als termes municipals de Sant Jaume de Frontanyà i Viladonja. El seu curs transcorre per municipis amb poca població i això fa que tingui un atractiu paisatgístic i natural força rellevant, ja que el paisatge s'ha modificat molt poc. Aquest espai acull un espai amb protecció especial que forma part dels Espais Naturals de Protecció Especial (ENPE): Reserva Natural Parcial de la Riera de Merlès-Lluçanès.

EXCURSIONS:

Serra de Moixeró: PR C-125

Cal Cerdanyola - Bagà - Berguedà

IBP: 88                                                        Detalls >>

Ascensió al Pedraforca des de Gòsol

Gòsol - Berguedà - Lleida

IBP: 128                                                      Detalls >>

Sant Jaume de Frontanyà: Gorgs, Recs i Rieres

El Rodón - Berguedà - Barcelona

IBP: 46                                                        Detalls >>

Cingles de Malanyeu

Malanyeu - Berguedà - Barcelona

IBP: 78                                                        Detalls >>

Gallina Pelada

Pla de la Creu de Fumanya - Berguedà - Barcelona

IBP: 107                                                      Detalls >>

Gisclareny i Bastareny

Cal Cerdanyola - Bagà - Berguedà - Barcelona

IBP: 77                                                     Detalls >>

Cogulló d'Estela i cims limítrofs

Santuari Mare de Dèu de Corbera - Berguedà

IBP: 98                                                        Detalls >>

Travessa de dos dies pel Moixerò

Grèixer - Berguedà

IBP: 191                                                      Detalls >>

Pedraforca 360º

Gòsol - Berguedà - Lleida

IBP: 88                                                        Detalls >>

Serra de Picancel

Vilada - Berguedà - Barcelona

IBP: 112                                                      Detalls >>

Volta al Catllaràs

La Pobla de Lillet - Berguedà - Barcelona

IBP: 100                                                     Detalls >>

Els Cingles de Vallcebre

Vallcebre - Berguedà - Barcelona

IBP: 58                                                        Detalls >>

el Sobrepuny

la Nou de Berguedà - Berguedà - Barcelona

IBP: 89                                                 Detalls >>

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?