La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

LA CERDANYA

La Cerdanya és una comarca catalana definida per uns trets geogràfics, climàtics i històrics que li atorguen un caràcter molt particular. Integrada, principalment, per l’alta Vall del Segre, la Cerdanya és una de les valls més amples d’Europa, on hi destaquen la seva altitud i el fet que disposi de més de tres mil hores de sol a l’any.
La seva ubicació, entre la serralada pirinenca i les serres del Cadí i el Moixeró, en determinen el clima, a cavall entre l’atlàntic i el mediterrani. Això fa que s’hagin definit tres unitats biogeogràfiques naturals: la solana, la plana i la baga.

Un dels espais més emblemàtics de la Cerdanya és el Parc Natural del Cadí Moixeró, que té una superfície de 41.060 hectàrees, repartides en tres comarques: l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya.
Des de 1983 és parc natural, constituint un patrimoni que s’ha de respectar i conservar. Al mateix temps forma part del Pla d’Espais d’Interés Natural (PEIN), el pla especial de la Generalitat de Catalunya que garanteix la protecció d’aquest espai i l’exclou de la possibilitat de grans transformacions. Va ser declarat Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per la Unió Europea, i l’any 2003 es va aprovar el seu ingrés a la Xarxa Europea Natura 2000 ja que aquesta prima la protecció de l’hàbitat per aconseguir conservar les especies. El Parc és un dels espais protegits més grans de Catalunya amb major nombre d’hàbitats i espècies de flora i fauna d’interès europeu.
El conjunt muntanyós està conformat per la Serra del Cadí (meitat occidental), la Serra del Moixeró i altres massissos més orientals com la Tossa d’Alp i el Puigllançada, i el massís de Pedraforca.
La diversitat i bellesa paisatgística és molt evident: des dels trets purs del mediterrani fins als prats alpins de nivells culminals, tot trobant-nos amb boscos submediterranis, fagedes, boscos boreals de pi roig i els boscos de coníferes sub-alpins, amb el pi negre i l’avet. La vegetació del parc es considera d’un interès especial, doncs les baixes temperatures, així com l’alta humitat de la zona i la seva altitud han contribuït a l’existència d’espècies que no són pròpies de l’àrea del mediterrani, sinó del nord d’Europa i de les altes muntanyes europees o alpines.
Cal destacar la gran varietat de materials, generalment carbonàtics, així com la seva fauna, que és molt diversa i destaca la presència d’espècies animals rares o úniques a Catalunya. La fauna vertebrada varia segons la vessant del parc en la que ens trobem; a la vessant nord destaca la fauna pirinenca típica, mentre que a la vessant sud és més propi trobar-nos amb elements mediterranis. Cal destacar les espècies d’interés, pel seu estat general precari, doncs podem trobar-nos amb el gall fer, el picot negre, el pardal d’ala blanca, l’esparver d’estany, la marta o el gat mesquer, i també és abundant la presència de l’isard, el cérvol i el cabirol.

 

EXCURSIONS:

PUIGPEDRÓS I ENGORGS

Pla de Tarterés - Meranges - Baixa Cerdanya

IBP: 153                                       Detalls >> 

LA MUGA I TOSSA PLANA DE LLES

Refugi Cap del Rec - Baixa Cerdanya

IBP: 149                                                   Detalls >>

LA PICA DEL CARLIT

Refugi de les Bulloses - Alta Cerdanya

IBP: 115                                                      Detalls >>

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?