Sortida de Seguretat i Nivologia

Pràctica de seguretat en terreny nevat en estil nòrdic

Aquesta vegada l’entorn escollit ha estat la Val d’Aran i, pel que a mi respecta, m’ha servit per conèixer llocs i persones amb un encant especial.

Ja en arribar a Pont de Suert vam començar a veure que la meteorologia no ens ho posaria fàcil. El que en un principi semblaven uns simpàtics floquets de neu van acabar convertint-se en una considerable nevada que ens va fer témer el pitjor, per sort arribem al túnel sense problemes i en sortir, paradoxalment, tornaven a ser uns pocs flocs els que queien. En arribar a Salardú la nevada ja era general i malgrat l’escassa grandària dels flocs l’aspecte ambiental era espectacular.
Ens vam llevar nevant i ens vam anar a dormir nevant. La sortida corresponia, segons el programa, a pràctiques de seguretat; protocol de recerca amb ARVA, construcció d’un bivac d’emergència aprofitant el relleu del terreny i conducció per terreny nevat de tipus nòrdic (ve això ja ho comentarem en un altre moment).
El vent i la neu vam posar a prova el nostre equipament, guants, tallavent, ulleres de tempesta… i la nostra empenta, la veritat és que el que menys venia de gust era estar donant voltes per la muntanya. La pràctica d’A.R.V.A. no va estar a l’alçada de les expectatives, doncs no havíem rebut cap informació teòrica prèvia sobre el funcionament d’aquests aparells de seguretat i sobre el terreny el que vam aprendre és que per tal de treure profit d’un A.R.V.A. analògic no és suficient amb tenir un títol sinó que calen moltes hores de pràctica i per altre banda alguns/es companys/es no es van sentir suficientment assistides en les seves tribulacions amb el dispositiu en qüestió.
El dia va acabar amb la construcció d’uns refugis de seguretat, tipus nínxol, que més val que no tinguem que fer servir mai per la seva precarietat, i amb l’ascensió per una canal plena d’arbres i roques, amb una inclinació superior als 45º, sense casc i amb raquetes. Tal com jo ho veig, per tractar-se d’una sortida de seguretat no era el millor exemple a seguir.
Nivologia al Port de la Bonaigua

Si el divendres van patir la creu, dissabte vam gaudir de la cara. Malgrat la gèlida temperatura, -16º i el vent que la agreujava encara més, el solet que feia i les interessantíssimes explicacions del nivòleg Carles Garcia van fer que el nostre patiment no fos en va. Vam aprendre i molt. Moltes gràcies Carles per acompanyar-nos en les nostres pràctiques particulars d’A.R.V.A., per ensenyar-nos com fer un palejat estratègic i com afinar el tacte quan fas servir la sonda.

No voldria acabar sense enviar una salutació especial a la Idoia del refugi del C.E.C. a Salardú. Gràcies per la teva atenció.