El Far

El Far (1.111 m), és el punt culminant de la cinglera que es perllonga des del coll de Condreu, format pel Turó d’Armadana (1.154 m) i el Puig del Moro (1.142 m), i que com la proa d’un vaixell s’aboca sobre Sant Martí Sacalm a l’extrem E del Collsacabra. En el seu altiplà trobem un restaurant, una àrea d’esbarjo i el santuari de la Mare de Déu del Far. L’Església és d’una nau amb volta d’arc apuntat, d’estil gòtic, la façana reformada al segle XVII mentre que el campanar, de torre de planta quadrada s’aixeca a la dreta de la nau. La imatge de la Mare de Déu que es venera és gòtica, d’alabastre, i data del segle XV.

Si bé es pot accedir en cotxe prenent una pista asfaltada que parteix de la carretera C-153 al coll indicat anteriorment, val la pena fer aquest itinerari que no planteja grans dificultats i que després de superar un desnivell de 568 metres, en poc més de 40 minuts, ens permet gaudir de unes vistes espectaculars, si el temps ho permet, del Collsacabra, el pantà de Susqueda, el Gironès, el Montseny, Montserrat … etc. El cercle el tanquem després de recórrer l’altiplà fins a trobar el grau de Cabrafiga per on descendim fins a la masia de la Triola en què ens incorporem a una pista que no deixarem fins arribar a Sant Martí Sacalm, lloc on ens esperen els cotxes.

L’itinerari de poc més de 12 quilòmetres es pot fer en tres hores i mitja sense parades, o bé allargar parant, per fer un mos, en algun dels prats que podem trobar, ben just abans d’iniciar el descens o bé un cop passada la masia.