Llegenda sobre l’origen de Montserrat

De les moltes llegendes que m’han arribat n’hi ha una que em crida especial atenció per la seva candor, potser perquè estava destinada als nens o potser a les persones senzilles de bona fe. En qualsevol cas m’agradaria compartir-la amb tots aquells que no la conegueu.

Sembla ser que els angelets s’avorrien d’allò més i van decidir fer una joguina. Van veure al seu voltant una gran quantitat de roques i pedres i van començar a amuntegar-les enganxant-les amb la seva saliva, unes sobre d’altres, de qualsevol manera, fins que de tan gran que era no es veien els seus extrems.

En una de les seves roques van fer un forat per poder pasar-li un cordill i d’aquesta manera poder-la arrossegar com si d’un cotxet es tractés. Mentre uns estiraven de la corda altres empenyien per darrera perquè fos més de pressa, tot el sant dia el passaven arrossegant la nova joguina entre rialles i crits d’alegria.

Però com que la muntanya era tan gran i pesada feia tremolar tot el cel, i com els agradava tant, tot el dia amunt i avall, el cel era com un terratrèmol constant, i com sol passar quan els nens s’ho passen bé, els grans posen impediments. El Senyor els va renyar i va dir que ja havia prou i que fessin el favor de deixar la joguina en pau.

Però com els angelets com més jugaven més ganes tenien de esvalotar, que creieu que van fer? doncs baixar-la a la Terra.

I una vegada en el nostre món continuar jugant amb la muntanya, arrossegant-la amunt i avall enmig d’un gran estrèpit. I mira per on un dia, just quan passaven entre el Vallès i el Bages va i se’ls trenca la corda i en el moment en què el Senyor i la seva mare es van adonar que en tot el cel no hi havia ni tan sols un angelet. Tots estaven a la Terra jugant amb la muntanya.

Els van cridar perquè tornessin immediatament al cel.

Així va ser com van deixar abandonada la joguina en el lloc on ha quedat per sempre més mentre existeixi el món.

Des de llavors encara es conserva la nansa per on els angelets van lligar el cordill per estirar de la joguina.

Es tracta de la Roca Foradada.