Pollegó Superior

Des de Gósol pel Serrat de la Tossa i Enforcadura.

Vaig conèixer a l’Oriol Massó quan la llibreria que regenta, Llibreria Horitzons, es trobava al carrer València de Barcelona. Llibreria especialitzada en muntanya, viatges i natura, com li agrada ressaltar però que també organitza xerrades, presentacions, conferències, fins i tot alguna que una altra sortida a la muntanya.
Va ser en una d’aquestes xerrades que em va fer saber de la seva intenció de realitzar una ascensió al Pollegó Superior del Pedraforca per tal de pujar un pessebre i recollir fons per a la Marató de TV3 que aquell any, 2012, estava dedicada a la lluita contra el càncer.
Em va semblar una idea genial, tant com a activitat muntanyenca com per la seva implicació solidària.
Així va ser com el diumenge 16 de desembre, uns quants incondicionals, ens trobàvem en Gósol disposats a dur a terme la proposta de l’Oriol.
Va ser una excursió molt emotiva on vam coincidir persones molt diverses i que va estar amenitzada pel poeta, escriptor i dinamitzador cultural, com a molt aviat vam poder descobrir, Toni Gol, autor entre d’altres de el llibre Haikus del Pedraforca. Va tenir la fantàstica idea de llegir-nos, un cop col·locat el pessebre al cim, el cant final del poema de Nadal de Josep Maria de Segarra. Moment emotiu on els hi hagi.
Com a colofó ​​a semblant activitat res millor que acabar-la amb un dinar de germanor a l’hostal Cal Franciscó a Gósol.

La proposta d’en Oriol consistia a ascendir pel Serrat de la Tossa i l’Enforcadura. Aquest itinerari és directe i ràpid per anar a la enforcadura. Ha esdevingut la ruta normal, un cop gairebé abandonada la ruta pel Aubagó, molt emprada per al descens, si s’ha pujat al cim per les vies de la cadena.
Aquest és el resum de l’ascensió:

Gósol (1423 m). Sortim de l’aparcament en direcció al centre del poble i ben aviat tirem pel primer trencall a la dreta per agafar el camí de Cap de Sedís que, entre prats, avança cap a la clotada del sec torrent de Rubinat, situat entre els serrats de la Muga i de la Tossa. El Barranc a poc a poc es va estrenyent.
30 mn.- Roc d’en Janeta. Penya a l’esquerra i junt al senderó, sota la vessant de la Muga. En aquet punt del Clot de la Tossa, el barranc és estret. Cal creuar-lo i als pocs metres emprendre una forta pujada per la boscosa vessant de la baga de la a cercar el carenar.
1 h.- Serrat. Bell replà obert al carenar de la Tossa. Impressionant aspecte de la clotada de l’enforcadura del Pedraforca. Lloc ideal per aturar-se i fer un most, tant si puges com si baixes.
Seguir amunt la carena de la Tossa entre bosc, amb millors passants cara al Rubinat. A la bretxa de l’Espeixó, passar a la clotada de la tartera, i seguir el senderó que pels relleixos de la roca de les parets de l’Espeixó no perd gaire alçada i va a cercar de flanc el serradet verd d’un esperó avançat característic.
2 h.- Serrat Verd, avançat sobre la clotada de l’Enforcadura.
Pujar el pendent que manté el darrer bosc i després per la tartera de l’Enforcafura guanyar alçada en direcció a les Llosanques del Pollegó Inferior.
2 h 40 mn.- Enforcadura (2356m). Collada ampla i desolada en la unió dels dos imponents cims del Pedraforca, que s’aixequen verticals als dos extrems, i que donen lloc a la característica silueta d’aquest massís.
Cara a Gósol, el Pollegó Superior presenta unes profundes canals per les quals es puja amb seguretat.
2 h 50 mn.- Cresta del Pollegó Superior. Impressionant visió damunt l’abisme de les Arquedes, santuari de Gresolet i refugi “Lluis Estasen”, al peu d’aquesta muralla.
Se segueix la cresta cap al N.O.
3 h.- Pic Occidental del Pollegó Superior (2506,4m) 💯 cims essencial

La baixada es fa pel mateix recorregut.

Wikiloc
In memoriam – Jaume R.I.P.