Serres de Mestral

Imatge
El Bolet

IBP = 293

Serra de l’Argentera, Mola de Colldejou, Serra de Llaberia, Serra de Montalt, la Llena, Moleta de Genessies, los Dedalts, Piló o Molló Puntaire

Les Serres de Mestral formen un conjunt de muntanyes que tenen com a denominador comú el vent de nord-est que sovint bufa per aquestes contrades i que son conegudes pel seu nom. Els espais d’interés Natural de la Serra de Llaberia i les muntanyes de Tivissa-Vandellós hi formen part.

Vaig dissenyar aquest itinerari tenint en compte el transport públic en ferrocarril això em permetia fer una ruta lineal amb inici a l’estació de l’Argentera i final a la de l’Hospitalet del Infant. En total van sortir quatre dies sent les poblacions de pas Tivissa i Vandellós.

La primera nit tenia previst fer bivac a Llaberia però un cop allà i veient que era molt d’hora i no hi havia res a fer, vaig preferir continuar fins fer coincidir un bon lloc, hora apropiada i nivell de forces acceptables, així vaig arribar al Collet, a prop de Capçanes. La segona nit tal com havia previst la vaig passar a l’alberg de Tivissa que també té càmping, això em va permetre visitar tranquil·lament la població. La tercera i ultima vaig anar fins a Castelló, on vaig plantar la tenda en unes feixes amb vistes.

Descripció de l’itinerari:

Primer dia: l’Argentera – bivac del Collet (Capçanes)

20,85 Km – 1046m ↗ – 972m ↘

 • Km. 00,00 El baixador de Duesaigües-L’Argentera (PK 561,6 de la línia Madrid-Móra-Reus-Roda-Barcelona) es situa entre les poblacions de Duesaigües i L’Argentera, a la carretera que els uneix i just abans del túnel de L’Argentera, de 4 km de llarg, que permet al ferrocarril entrar al Priorat. Agafem la carretera a ma dreta i la seguim en direcció SW.
 • Km. 01,22 L’Argentera és un municipi de la comarca del Baix Camp. Un dels llocs d’estiueig preferit per la gent de Reus, se situa a sota mateix del puig d’Escornalbou on està situat el Castell d’Escornalbou. Entrem al poble i seguim la carretera que fa un giravolt a dretes molt tancat i un altre més obert a esquerres en pujada.
 • Km. 01,61 Bifurcació. Pal indicador. Deixem la carretera asfaltada i prenem el camí carreter que puja per la dreta en direcció al Parc eòlic que tenim a la vista davant nostre. Seguim les marques del GR-7.
 • Km. 03,56 Els Estrets. Pas per travessar les parets rocoses a manera de porta d’un parell de metres d’amplada. Als pocs metres i després d’una corba a esquerres deixem el camí i agafem una drecera a la dreta  que puja decididament, després d’unes ziga-zagues arribem al coll.
 • Km. 04,45 Portell del Peiró (645m) Pal indicador. Una pista creua de nord a sud la unint les diferents àrees on es troben el molins de vent, que omplen el paisatge. A la dreta aniríem cap el Morral Moster, continuem per l’esquerra apartant-nos de la pista forestal per anar carenant en direcció sud amb la visió de la Mola de Colldejou a la que ens anirem aproximant poc a poc.
 • Km. 06.26 Bifurcació. Abandonem la pista forestal i agafem la drecera que per l’esquerra ens estalviarà una gran llassada i tornem a sortir a la pista uns metres més avall. Com que la vista és oberta ens permet apreciar com ens acostem a la Mola.
 • Km. 07,56 Coll Roig (555m) anem a parar a la carretera T-322, per l’esquerra aniríem a Colldejou, continuem per la dreta en direcció a la Torre de Fontaubella durant 140 m i trobem a l’esquerra la bifurcació on prenem el camí cap la Mola.
 • Km. 07,97 Bifurcació. Si continuéssim rectes (GR-7) aniríem a Colldejou pel Coll de la Xuta, agafem el camí de la dreta (GR-7.3) que puja amb força pel bosc, al sortir entrem a la Canal del Batllet i amb giravoltes anem guanyant alçada. Deixem a l’esquerra el camí que baixa al Coll de Freginals, uns metres més amunt deixem a la dreta el camí a la Font del Teix, continuem pujant i ara deixem a l’esquerra el camí que porta a la Cova de la Mola, uns metres per graons de roca i ens situem dalt. Ens acostem a la cinglera.
 • Km. 09,38 Cingle Gran. Panoràmica del Baix Camp, el Cap de Salou i la veïna Serra de Llaberia, al nord podem albirar el Montsant. Ens donem la volta i continuem en direcció W passant per les restes del Castell de la Mola (921m). Deixem a la dreta el Bassot de la Mola i els camins que porten a la Canal del Mig i als Coscolls i anem per l’esquerra seguint les marques del GR, aviat girem cap al SW.
 • Km. 10,63 Portell de les Processons. En aquest punt la cinglera és menys pronunciada i ens permet baixar amb certa comoditat, ara, en direcció SE deixant a la dreta les Coves Nolles.
 • Km. 11,37 Per l’esquerra se’ns uneix el camí que baixa de la Mola pel salt del Llop continuem baixant.
 • Km. 11,74 Coll del Guix (626m) Cruïlla de camins. Per l’esquerra camí cimentat (GR-7) cap a Colldejou. A devant tenim dos camins, el de l’esquerra, camí carreter a la Font del Bullidor i Collet de la Terra Blanca i el de la dreta, la Drecera d’en Ramon que puja directe a la Miranda (lo Molló). Continuem per la nostra dreta per pista forestal de terra (GR-7).
 • Km. 12,03 Bifurcació. Deixem la pista de la dreta (PR-C 53) que baixa cap el Barranc dels Estrets i agafem la de l’esquerra que puja suaument, passem al costat del Bassis de l’Abellar i la seva font i deixem un camí a la dreta que s’uneix, més endavant, a la pista que hem deixat abans.
 • Km. 13,25 Bifurcació. Pal indicador. Deixem a la dreta el camí que s’uneix a l’anterior en direcció al barranc i comencem a pujar pel tram de camí anomenat els Revolts, ja podeu imaginar perquè. Exemple de camí que s’adapta al camí aprofitant el relleu i la pedra seca per bastir els revolts.
 • Km. 13,91 el Portell de Llaberia (779m) Dues reixes metàl·liques sense porta ens donen pas a la serra. Per l’esquerra albirem la Miranda, mirant la vista enrere encara podem veure la Mola i cap endavant els barrancs que s’obren pas de est a oest i al fons la Serra de Montalt. Anem baixant en direcció SW.
 • Km. 14,95 El Barretot, formació rocosa característica. Entrem en una zona plena de formacions diverses, com la Caixa del Moro i la Cova dels Bous a l’altre banda del barranc, travessem el barranc de la Cova i aviat trobem el cementiri de Llaberia.
 • Km. 15,62 Llaberia. Nucli de població del municipi de Tivissa, a la comarca de Ribera d’Ebre. L’església parroquial (Sant Joan Degollat) és romànica (segles XII i XIII) i fou fortificada. El 2005 no comptava amb habitants censats. Malgrat tot no es tracta d’un poble abandonat doncs està molt cuidat i net i passejant pels seus carrers es pot apreciar obres en marxa. Hi ha al menys una casa de colònies i el que sembla un possible càmping amb bungalows. El que sembla clar que com a mínim és una segona residencia. Un lloc encantador. Fins aquí arriba la carretera TV-3111 que enllaça amb la T-311. Continuem pel carrer en direcció oposada a la carretera baixant en direcció W-NW travessant camps que semblen abandonats. Deixem a l’esquerra la font de l’Horta, passem el Collet de la Remullana.
 • Km. 16,80 Cruïlla. Pal indicador. Per la dreta aniríem al Portell de la Punta, per l’esquerra a la Creu de Llaberia. Continuem rectes planejant, per la dreta veiem la cinglera del Portell de la Punta.
 • Km. 17,57 Comencem a baixar  fent llaçades per les Cinglers de Tortó i acabem vorejant-les per la seva base deixant el barranc del mateix nom per la dreta.
 • Km. 19,08 La Fou. Bifurcació. Pal indicador. Enllacem amb el  PR-C 91, per l’esquerra aniríem a Tivissa pel camí vell, continuem per la dreta en direcció a Capçanes. El riu forma algunes codines en aquest tram.
 • Km. 19,56 Enllacem amb una pista forestal cimentada, per la dreta hi ha un gual per passar el torrent, continuem pujant per l’esquerra.
 • Km. 20,34 Deixem el camí (PRC- 91) que per la dreta voreja per sota el contrafort on s’assenta el Mas del Collet i després de passar pel Racó i Coves de la Sendal continua fins a Capçanes. Continuem per la pista cimentada.
 • Km. 20,85 el Collet (318m) la pista fa una ampla corba cap a l’esquerra, a la dreta tenim el Mas Collet, Hotel Domus Selecta Heredad Mas Collet (poca broma), a l’esquerra un camp que en altres èpoques estaria conreat em serveix per muntar el bivac. Fi de la primera etapa.

Segon dia: bivac del Collet (Capçanes) – Tivissa

13,60 Km – 558m ↗ – 599m ↘

 • Km. 00,00 el Collet (318m). Agafem la carretera en direcció SE tot seguint les marques del GR-7, a buscar el Barranc del Teixar, quan arribem deixem a l’esquerra el camí que puja cap a la caseta del Bisbe i s’uneix al GR més amunt, i girem en direcció N-NW. Passem pel Celler Vinyes Domènech entre mig d’un mar de vinyes.
 • Km. 00,98 Bifurcació. Pal indicador. Deixem la carretera que va a Capçanes i agafem el camí que puja a la Portella de Montalt. El primer tram del camí puja pel Barranc de la Font Gran travessant el boscos de l’obaga, fins que per la dreta ens apareix el camí a la caseta del Bisbe, a les hores resseguim per sota la cinglera la carena que baixa de la Portella on es troba la Cova Dues Boques.
 • Km. 02,66 Portella de Montalt (602m) A la dreta baixa la carena de la Punta de la Portella (621m) i a l’esquerra la Punta Nord del Montalt (762m). El camí baixa paral·lel a la Serra del Montalt de Nord a Sud.
 • Km. 03,09 Bifurcació. Pal indicador. A la dreta el camí ens porta al Pouet del Mono i per l’esquerra en forta pujada al Montalt per la Canal del Mano. Continuem rectes baixant.
 • Km. 03,67 Bifurcació. Un cartell ens avisa de l’existència d’una font recuperada pel Projecte de conservació de les fonts de la Serra de Llaberia. La font es troba a 50 metres. Continuem baixant per dins del bosca fent algunes llaçades.
 • Km. 04,01 Mas del Castellnou. Masia formada pel mas, un aixopluc i corral. També disposava d’una era. No es coneix amb exactitud quan va ser construït. Els terreny van ser treballats fins ala dècada de 1960, des de llavors l’abandonament ha fet que el mas estigui en estat ruïnós. Principalment es conreava ametlles i oliveres. Continuem baixant ara més suaument.
 • Km. 04,40 Bifurcació. Pal indicador. Hem sortit a una pista forestal que corre pel Barranc de la Mafla per on discorre el PR-C  182, per l’esquerra ens portaria al Racó de la Viscaina, la Cova del Marcó, el Montalt, al Corral de la Mafla i a Tivissa pel camí Ral. Continuem per la dreta en direcció al Barranc de Mussefres, Barranc de Capcir i la Serra d’Almos. Caminem entre camps de cultiu tot vorejant la Mola de Capcir i els seus contraforts NO que ens va quedant a ma esquerra.
 • Km 06,32 Bifurcació. Mas d’Eloi, en runes. Deixem la pista forestal que per la dreta continua cap a la població de la Serra d’Almos pel Corral de Mussefres. Continuem per l’esquerra tot baixant a creuar el Barranc de Mussefres i sortim a un prat amb una bassa contra incendis.
 • Km. 06,69 Bifurcació. Pal indicador. Enllacem amb una pista forestal que per la dreta ens portaria també a la Serra d’Almos. Continuem per l’esquerra en direcció al Barranc de Capcir, Els Masets i Barranc de la Coma d’en Ginebre. El camí segueix el Barranc de Capcir fent un volteig molt pronunciat per evitar la Roca de Torra.
 • Km. 08,27 Bifurcació. Pal indicador. Deixem la pista forestal que ens portaria als Masets i el Barranc de la Coma d’en Ginebre i prenem el corriol de la dreta en direcció a la Font de Casanyes, Font d’en Cardona i les Moles. El camí puja resseguint el Barrancó de Cassanyes.
 • Km. 09,26 Passem a prop d’una cabana amb un pou cobert al costat.
 • Km. 09,42 Bifurcació. Deixem a la dreta el camí que porta a Mas de Cassanyes. El camí continua i fa un revolt molt tancat, passem pel costat d’una construcció en runes i aviat veiem la Caseta de Capcir i els camps de conreu que l’envolten on predominen els cirerers i els avellaners.
 • Km. 10,33 Bifurcació. Deixem el camí que porta a la Caseta de Capcir.
 • Km. 10,39 Bifurcació. Deixem camí que porta a la Mola del Galgo i el Morral. Continuem per l’esquerra.
 • Km. 10,53 Bifurcació. Deixem camí a l’esquerra a les Moles.
 • Km. 10,57 Bifurcació. Deixem a la dreta camí a unes vivendes i un altre camí que continua recte en direcció NO, és el PR-C 182 que en aquest punt es separa per retrobar-se més endavant. Continuem pel de més a l’esquerra i als pocs metres deixem un altre camí a l’esquerra que va a un mas.
 • Km. 10,88 Bifurcació. Deixem a l’esquerra camí que porta al mateix mas d’abans.
 • Km. 10,95 Bifurcació. Deixem camí per l’esquerra que retrobarem més endavant. Als pocs metres agafem la drecera de l’esquerra.
 • Km. 11,22 Ens retrobem amb el darrer camí que havíem deixat per l’esquerra. Tenim una bona vista de Tivissa i a la nostra esquerra tenim les Moles.
 • Km. 12,02 Bifurcació. Pal indicador. Hem passat per sota d’una torre d’alta tensió i deixem el camí de la dreta que va en direcció de la Pedrisa de Cristo.
 • Km. 12,53 Bifurcació. Deixem a la dreta un camí que va a uns massos.
 • Km. 12,75 Bifurcació. Deixem camí a la dreta. Gran extensió de camps de cirerers
 • Km. 12,95 Bifurcació. Deixem camí a l’esquerra.
 • Km. 13,09 Bifurcació. Pal indicador. Sortim a la carretera de Vandellós. Continuem per la dreta en direcció a la cruïlla.
 • Km. 13,20 Cruïlla per entrar a Tivissa. Continuem en direcció a la població.
 • Km. 13,55 Cruïlla girem a l’esquerra per anar a l’Alberg.
 • Km. 13,59 Alberg – Càmping de Tivissa.

Tercer dia: Tivissa – Bivac de Castelló

18,48 Km – 853m ↗ – 810m ↘

 • Km. 00,00 Alberg de Tivissa. Sortim de l’alberg i girem el primer carrer a la dreta, per on vam arribar ahir i agafem el Carrer del Vial en direcció SO.
 • Km. 00,29 Bifurcació. Pal indicador i panel informatiu. Agafem el camí de la Llena, per on discorre el PR-C 92 que seguirem fins a Vandellós, perfectament empedrat i amb baranes de fusta en el seu començament, i amb unes fortes marrades comencem a pujar.
 • Km. 00,63 Bifurcació. Pal indicador. Deixem el camí que per la dreta porta a la Via Ferrada del Tormo de la Margarida. A partir d’aquest punt el camí va fent continues marrades i guanyant alçada.
 • Km. 01,35 Coves de la Llena. Panel informatiu. Ens trobem a sota de les coves de grans dimensions. Continuem pujant, La població de Tivisa es va fent més i més petita.
 • Km. 01,59 Mirador panoràmic de la Llena. Panel descriptiu. Gràcies al panel podem conèixer amb detall les contrades que tenim davant nostre.
 • Km. 01,74 Coll de la Llena (541m). Pal indicador. Panel informatiu. Per la dreta surt el camí que porta a Roca Verdura (NO), agafem la pista forestal en direcció al Coll de Monetze (E-SE).
 • Km. 02,08 Panel panoràmic de la Llena. En aquest lloc albirem la Serra de Boix, la Serra de Cardó, el Mont Caro i els Ports i la Serra de Pàndols entre altres.
 • Km. 02,08 Collet de la Llena (555m). Bifurcació. Pal indicador. Per la dreta se’ns uneix un altre pista forestal que va cap els Monegrets (S-SO), just en la cantonada on s’ajunten les dues pistes neix la Drecera de Benet per on es pot accedir a la Tossa (718m), a la Roca de la Fena (645m) o continuar cap a la Punta de l’Àliga i la Serra de Meliques (E-SE). Continuem rectes per la pista forestal  en direcció al Coll de Monetze (E).
 • Km. 02,30 Bifurcació. Panel informatiu. Per l’esquerra surt un camí en direcció a la Roca Cabells (NE).
 • Km. 02,85 Bifurcació. Deixem un altre camí que baixa per l’esquerra també en direcció a la Roca Cabells (NE).
 • Km. 03,32 Coll de Monetze (632m). Cruïlla. Pal indicador. Per l’esquerra surt un camí en direcció al Corral de Riba (NE) i per la dreta un corriol que puja cap la Punta de l’Àliga que tenim just a sobre (SO). Continuem per la pista forestal en direcció a Melica, El Manou i l’Ametlla de Mar, el camí transcorre per la falda de la Serra de Meliques que queda a la nostra dreta, amb les Puntes de la Noia i la Punta Melica (735m).
 • Km. 04,39 Bifurcació. Deixem a l’esquerra una antiga pista forestal que no porta en lloc.
 • Km. 04,88 Bifurcació. Pal indicador. Abandonem la pista forestal i baixem en direcció al barranc molt evident, fent algunes llaçades (N-NE). Font de Vicentó, Melica – Jovara i Mola de Genessies. Per la dreta surt el Pujador de l’Enric a la Punta de l’Àliga. Passem per un bassis i les restes del Corral de la Torre o de Severino i seguim pel Barranc de Meliques. Deixem un mas a l’esquerra
 • Km. 05,54 Font de les Meliques al costat hi creix un gran margalló.
 • Km. 05,66 Bifurcació. Deixem un camí que va en direcció a la Pedrissa de Torra (N-NE)
 • Km. 05,75 Bifurcació. Deixem una pista forestal que per la dreta ens portaria al Mas de Meliques o a la pista que hem deixat abans (O). Ens endinsem en els Clots de Meliques, s’ha de prestar atenció a l’estat del camí que en alguns trams està força deteriorat per l’erosió i té una bona caiguda vers el barranc.
 • Km. 06,10 Clots de Meliques. Des del camí observem, entre mig de la vegetació, els clots que s’han format per l’acció de l’aigua.
 • Km. 06,21 Fons del Barranc. Creuem el barranc que baixa del Pujador de la Carrasca i anem resseguint el Barranc de Meliques.
 • Km. 06,57 Bifurcació. Confluència del Barranc de Meliques que s’uneix al de la Jovara, deixem a la dreta el corriol que segueix al Barranc de Jovara en el seu camí cap al sud i continuem enclotats, en mig d’un bosquet de pi blanc, pel fons del barranc, que es va eixamplant mica en mica.
 • Km. 06,93 Bifurcació. Deixem per l’esquerra el camí que ressegueix el Barranc de Jovara i continuem rectes resseguin ara el Barranc que recull les aigües de la conca que formen la Moleta d’en Gardell (NE), la Moleta de Genessies (E), el Racó del Brullet (SE) i la Roca Foradada de Jovara (S).
 • Km. 07,68 Ens trobem en la vertical de la Portella de Genessies, coll que és forma  en el contrafort NO de la Moleta de Genessies. El camí fa un canvi d’orientació a S-SE i la pujada s’accentua per un terreny de mala petja a causa de la pendent i la gran quantitat de pedra solta que hi ha que ens fa anar amb molta cura. Ens envolten curioses formacions rocoses.
 • Km. 08,00 Deixem una drecera que s’enfila per les roques i que ens estalviaria una bon volta, continuem rectes cap al coll.
 • Km. 08,18 Deixem una drecera a l’esquerra que porta a la Foradada. La part més feixuga ja l’hem superat i el camí és més amigable fins el coll.
 • Km. 08,36 Coll del Rourar (619m) Cruïlla. Pal senyallitzador. A l’esquerra tenim la Moleta de Genessies i a la dreta la Moleta d’en Botí, al davant ja veiem les Talaies, muntanyes coronades amb antenes i torres de conducció elèctrica i que es troben per sobre de Vandellós. Per la dreta surt el camí cap a la Serra de la Talaia (SO), rectes seguiríem el PR en direcció a Vandellós (SE). Continuem per l’esquerra en direcció a la Moleta de Genessies (N) que per aquesta banda ens sembla inexpugnable. El camí voreja la moleta fins a situar-se a la seva cara oest, trobem fites que ens marquen per on anar.
 • Km. 08,70 Bifurcació. Deixem el camí que continua cap a la Portella i girem a la dreta per pujar drets  amunt. Guanyem la part alta del cingle gràcies a una canaleta esglaonada en la roca que superem ajudant-nos de les mans.
 • Km. 08,82 Ens trobem en la part central de la Moleta que és més baixa que els seus dos extrems, la parta més alta és cap al sud i la part on es troba les restes del poblat ibèric cap al Nord. Ens dirigim cap al cim, pròpiament dit, seguint el camí que es dibuixa creuant els matolls  que cobreixen la roca en gran part.
 • Km. 08,95 Ens acostem al ressalt rocós que conforma el cim i pugem per la roca sense cap dificultat. El punt geodèsic queda cap a l’esquerra.
 • Km. 09,11 Moleta de Genessies (711m) Balcó immillorable de les muntanyes de Llaberia, Tivisa i Vandellós, Serret dels Avencs, Serra de Boix, Serra de Cardó, els Ports, Serra de la Talaia, Serra de la Creu i fins al Cap de Salou. Tornem per on hem vingut i ens dirigim cap a l’atre extrem de la Moleta.
 • Km. 09,71 Extrem nord. Si mirem avall podem veure la Portella. Les restes del poblat s’escampen per aquesta banda. Ens dirigim cap al centre de la Moleta decantant-nos cap a l’esquerra (E) per tal de trobar el camí de baixada que es troba a la banda oposada de per on hem pujat.
 • Km. 09,89 Grau de baixada. Baixada esglaonada entre les roques que amb molta cura ens deixa a la base de la cinglera que la voregem en direcció nord seguint algunes fites.
 • Km. 10,11 Ens trobem al peu de la paret nord de la Moleta, podríem continuar la drecera per l’esquerra fins a la Portella d’en Gardell però, ara ens cal baixar cercant el millor camí prenent com a referència el camí de carro que veiem més avall.
 • Km. 10,26 Bifurcació. Sortim al camí de carro, per l’esquerra aniriem a la Portella d’en Gardell, continuem per la dreta, anant a buscar el Barranc Fondo (SE). Després d’un revolt de gairebé 300º ens hi fiquem de ple.
 • Km. 11,43 Bifurcació. Pal indicador. Sortim al PR que hem deixat abans al Coll del Rourar, continuem per l’esquerra en direcció al Mas de Genessies i Collet del Corral de Lleixares.
 • Km. 12,01 Mas de Genessies. Bifurcació. Es troba al costat de la carretera asfaltada que per l’esquerra va cap al Coll de Fatxes i per la dreta al Collet del Corral de Lleixares i Borrià. Continuem per la dreta (SE).
 • Km. 12,11 Bifurcació. Pal indicador. Per la dreta la carretera ens portaria a Gavadà i Coll d’Aumet, continuem per l’esquerra per camí asfaltat cap al Collet de lleixares i Borrià.
 • Km. 12,57 Bifurcació. Deixem a la dreta camí que va cap a un Mas i continuem per la pista asfaltada.
 • Km. 12,81 Coll de Lleixares (476m) abandonem la pista asfaltada que continua cap al Collet del Baixest de la Llosa i continuem per la pista forestal de l’esquerra, al poc trobem una altre bifurcació que porta al poblat ibèric de Lleixares, la obviem i continuem per la dreta pel camí de Gavadà.
 • Km. 13,23 Deixem a la dreta una pista que ens tornarem a trobar més endavant.
 • Km. 13,75 Bifurcació. Pal indicador. Sortim a una pista que per l’esquerra és de terra i porta al Estret del Pedral, continuem rectes.
 • Km. 13,90 Ens trobem per la dreta la pista que em deixat abans. Aviat el camí es torna asfaltat.
 • Km. 14,68 deixem a la dreta el camí a Masvalentí.
 • Km. 15,46 Bifurcació. Pal indicador. Per la dreta s’incorpora el GR-152.1 en direcció a Gavadà i Casseà. Continuem en direcció a Vandellós que és a tocar.
 • Km. 15,59 Vandellós. Pal indicador. Agafem el carrer Estanislao Figueras cap a la dreta, quan s’acaba s’arriba a una placeta on podem aturar-nos i menjar alguna cosa abans de continuar.
 • Km. 15,97 Deixem el Bar i agafem el carrer de la Font, que és la continuació lògica del carrer per on veníem.
 • Km. 16,29 Bifurcació. Sortim a la carretera C-44 que seguim uns metres cap a la dreta en direcció a l’Hospitalet de l’Infant.
 • Km. 16,41 Bifurcació. El PR-C 91 per evitar la carretera inicia aquí una volta considerable de puja i baixa, passant pel Mas del Forn Teuler i tornar a sortir a la carretera més endavant.
 • Km. 17,25 Bifurcació. Sortim de nou a la carretera i just allà mateix neix el camí que puja cap a Castelló. Agafem el camí encimentat que guanya alçada ràpidament. El camí en trams empedrat transcorre per camps d’avellaners i feixes de pedra seca.
 • Km. 18.10 Bifurcació. Deixem la pista forestal que ens creua en direcció a Mas Gili i continuem rectes.
 • Km. 18,48 Castelló. Aquest poble és una de tantes poblacions abandonades i oblidades en el temps. Ha estat últimament, el punt de partida d’activitats molt diverses. Cal destacar la formació de l’associació promotora de la fundació de Castelló. Aquesta entitat està realitzant diferents tasques, com la representació d’un pessebre vivent i la recuperació de la festa major de la masia. Aprofitem una de les amples feixes per muntar el bivac.

Quart dia: Bivac de Castelló – Hospitalet de l’Infant

17,01 Km – 552m ↗ – 823m ↘

 • Km. 00,00 Castelló. Bifurcació. Pal indicador. Deixem per l’esquerra el PR-C 91 que hem seguit fins aquí i agafem el GR-192 (SE-S)provinent de Masboquera i que seguirem fins arribar al Collet del Parra o del Corral de Ca la Torre, per la dreta deixem la carretera que porta a Vandellós (E-SE). El camí és una pista forestal que en principi planeja sense pujar gaire.
 • Km. 0,25 Font de Castelló, en fase de recuperació.
 • Km. 0,54 Bifurcació. Deixem una pista que baixa per l’esquerra a enllaçar amb el PR-C 91. Als pocs metres comencen les marrades dels Graus de Castelló.
 •  Km. 01,80 Collet de la Creu. Bifurcació. Pal indicador. Per l’esquerra un camí porta a a les Pedrisses o kes Planelles (E-SE), una pista baixa cap a la Caseta de Pere Bou (SO), agafem el camí, seguint les marques de GR, per la dreta que se enfila pel pedregar. Aviat tenim una magnífica vista sobre els Graus, Castelló i Tivisa.
 • Km. 02,88 Bifurcació. Deixem a l’esquerra un altre camí que baixa a la Caseta de Pere Bou (SO)
 • Km. 03,41 Bifurcació. Pal indicador. Per la dreta se’ns uneix el PR-C 92 que ve de Vandellós (NE), per la dreta deixem un camí que primer baixa i després va cap al Collet del Parra o del Corral de Ca la Torre (SE). Continuem rectes (E-SE).
 • Km. 03,77 Voregem per la dreta el Tossal de Penjabudells (661m)
 • Km. 04,31 Deixem per la dreta una drecera que enllaça amb el Camí dels Teixos
 • Km. 04,60 Bifurcació. Pal indicador. Corral de Ca la Torre. per l’esquerra se’ns uneix el camí que ve de la bifurcació on se’ns unia el PR-C 92.
 • Km. 04,61 Bifurcació. Collet del Parra o del Corral de Ca la Torre (593m). Bifurcació. Pal indicador. Per l’esquerra se’ns uneix el Camí del Teixos (NO), deixem el GR que continua per l’esquerra en direcció a les Moles del Taix (SO-S) i continuem pel PR-C 92 en direcció al Molló Puntaire pel camí de Llèria (SE). Cada cop tenim el mar més a la vora.
 • Km. 05,14 Deixem a l’esquerra camí que baixa a la Caseta de Pere Bou (NE)
 • Km.  05,55 Coll de la Basseta (574m) deixem a la dreta dos camins el que va en direcció al Collet del Mallar de les Ferreries (S-SO) i el Camí de Llèria que es dirigeix cap al Mas de Llèria pel Portal de Llèria (Foradada) (S), continuem rectes en direcció al Mas de Navaies que es pot veure dalt d’un promontori.
 • Km. 05,88 Coll de Navaies (578m) deixem un corriol que baixa per l’esquerra i voregem el promontori on es troba el mas per la dreta. Les curioses formacions rocoses de la zona comencem a deixar-se veure.
 • Km. 06,15 Font de Navaies. Racó de pel·lícula on val la pena parar i desconnectar durant una estona. Continuem pujant pel camí en mig d’un laberint rocós.
 • Km. 06,38 Bifurcació. Deixem el PR que continua per la dreta en direcció al Grauet de Navaies (S) i continuem per l’esquerra pujant (E).
 • Km. 06,47 El Bolet. Pot ser la roca més coneguda de la zona ubicada en la part més plana després de la bifurcació. Continuem pujant entre mig de roques curioses o passant pel seu costat. Anem seguint algunes fites que ens ajuden a continuar en alguns punts on el camí es desdibuixa per anar per les mateixes roques. Ens acostem al Piló.
 • Km. 07,00 Piló o Molló Puntaire (727m) Gran Talaia sobre el Mediterrani i les muntanyes que hem estat recorrent, fins i tot es pot veure el Montsant i el Delta de l’Ebre. Continuem baixant en direcció NE.
 • Km. 07,71 Bifurcacio. Deixem el camí per on anem que continua cap a la Portella del Xato i agafem el corriol que ens porta fins a la Portella de les Llongues.
 • Km. 07,79 Portella de les Llongues (686m) enllacem amb el PR-C 92 que havíem deixat abans per pujar al Piló, continuem en direcció sud per la carena que baixa cap a un collet molt visible.
 • Km. 08,43 Collet entre la carena que baixa de la Portella de les llongues (N) i el contrafort NO de la Mola del Grèvol. Comença una baixada que posarà a prova els nostres genolls. Es tracta de la Canal del Corb que ressegueix el peu de la Mola del Grèvol per la seva cara nord i on podrem apreciar les covetes característiques.
 • Km. 09,44 Bifurcació. Pal indicador. El camí s’ha fet més amigable i ens trobem a l’esquerra el camí que porta a les vies ferrades del Morral i de l’Agulla de l’Aiguacoll.
 • Km. 09,55 Bifurcació. Pal indicador. Sortim a una pista forestal que per la dreta sols arriba a una torre elèctrica, la continuem per l’esquerra en direcció al Collet de les Tixelles.
 • Km. 10,49 Bifurcació. Collet de les Tixelles. Deixem un camí que per la dreta porta a la Cova d’en Solà (SE)
 • Km. 11,27 Bifurcació. Collet de la Bassa de Casals. Deixem a l’esquerra camí que puja cap al Serret dels Avencs (NO)
 • Km. 11,94 Bifurcació. Per l’esquerra una pista puja cap al Serret dels Avencs, enllacem amb la pista forestal que per la dreta (S)puja a l’ermita de Sant Roc, visible des de ja fa una bona estona. Continuem per la pista forestal en direcció a l’Hospitalet de l’Infant.
 • Km. 12,16 Bifurcació. Deixem a l’esquerra camí que enllaça amb el camí que hem deixat en la darrera bifurcació.
 • Km. 12,42 Bifurcació. Ens ajuntem amb el PR-C 91 que puja per l’esquerra cap a les Moles (NO).
 • Km. 12,52 Bifurcació. Deixem a l’esquerra el Camí dels Meners i la Basseta.
 • Km. 12,83 Bifurcació. Deixem camí a la dreta cap al Mas de Soler (SO) i a l’esquerra el PR-C 90 que segueix el camí dels Corralets en direcció a Masriudoms.
 • Km. 12,93 Bifurcació. Deixem a l’esquerra camí que enllaça amb el que va a Mas de Soler.
 • Km. 13,17 Bifurcació. Enllacem amb el camí que va paral·lel a la carretera girem a l’esquerra fins arribar a un túnel que la creua per sota.
 • Km. 13,66 Bifurcació. Deixem una carretera a la dreta i girem a l’esquerra (NE) per vorejar l’autopista fins a trobar un túnel, passem per sota i a l’altra banda hem de continuar per l’esquerra i donar una volta de cal Déu, doncs les obres aturades de l’autovia ens impedeixen continuar rectes que era com es feia abans. Passem per sota del nova autovia i tornem cap a la dreta (SO)fins situar-nos just per on anava abans el camí, tornem a girar a l’esquerra i seguim entre camps de conreu (E-SE).
 • Km.15,39 Area de servei al costat de la carretera Nacional, anem a buscar el túnel que passa per sota, seguim rectes i passem un altre túnel, ara per sota del ferrocarril.
 • Km. 15,68 Rotonda. Estem a la Cantarilla Gran , suburbi de l’Hospitalet de l’Infant. Girem a l’esquerra (E-NE) per la Via Augusta, passem un parell de rotondes sense desviar-nos.
 • Km. 16,34 Rotonda. Girem per l’esquerra (NE) Carrer F Poblado Hifrensa. Passem una rotonda sense desviar-nos.
 • Km. 16,85 Rotonda. Carretera de Mora. Ja veiem l’estació, creuem la carretera i pujem unes rampes que ens porten als jardinets que envolten l’estació.
 • Km. 17.01 Estació de la RENFE de l’Hospitalet de l’Infant. Fi d’etapa i d’excursió.

[vimeo http://vimeo.com/64423482]