Tavertet – Morro de l’Abella – Balma de les Piques

Imatge
Morro de l’Abella des del darrere

IBP: 62

La població de Tavertet, abocada sobre el Cingle Moltorer es troba entre la regió natural del Collsacabra, al nord, i les Guilleries, al sud. Es tracta d’un punt estratègic per a la realització d’excursions a peu, ja sigui com a inici o final o simplement de pas. Les combinacions són tantes com les ganes de conèixer racons plens d’encant i bellesa natural.

Aquest és tracta d’un itinerari circular amb inici i final a l’extrem SE del poble, a prop del mirador del cingle Moltorer, punt d’inici de diferents itineraris, visitant cingles, balmes, salts d’aigua espectaculars i amb algun tram de vertigen.

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI:

 • Km. 0,0 Ens trobem en un descampat des d’on albirem al final diversos pals indicadors i camins. El de l’esquerra és un camí de carro que porta al Pla de Dalt del Castell i per on discorre, uns quants metres abans de baixar pel cingle Moltorer, el GR-2 i el GR-151, en direcció a la Riba. Uns metres a la seva dreta un altre camí de carro porta a un antic abocador. Nosaltres travessem el descampat en diagonal (W-NW) i ens trobem amb dos camins, deixem el de l’esquerra que ens portaria al mirador del Cingle de la Miradora i agafem el de la dreta tot caminant paral·lelament a les instal·lacions esportives de la població que deixem a la nostra dreta.
 • Km. 0,29 El camí gira a la dreta i després trobem un esglaó gran de pedra a l’esquerra, el baixem i ens endinsem en la canal boscosa que ens farà perdre alçada ràpidament amb unes quantes llaçades.
 • Km. 0,44 Passem per un tros de roca nua on fem un giravolt esquerra dreta pronunciat i on tenim una primera visió del Sot de Balà i els cingles que l’envolten. Continuem baixant i tornem a endinsar-nos al bosc per terreny força humit.
 • Km. 0,85 Deixem a l’esquerra un camí que baixa directe cap el Sot de Balà i continuem cap a la dreta superant un petit ressalt on pot ser ens caiguin algunes gotellades de la bauma que comença a fer-se notar. Continuem ja dins de la bauma del Salt del Molí-bernat, travessem per entre mig d’unes grans branques i ens aturem a contemplar l’aigua que cau del salt, com és natural, el seu cabdal pot fluctuar molt en funció del regim de precipitacions. Continuarem fins a l’extrem NE de la bauma i agafem un corriol amb passamans de fusta que ens pujarà fins a l’alçada d’un ramal del Torrent de Gorgàs que forma un petit salt. El creuem cap a l’esquerra i ens endinsem al bosquet.
 • Km. 1,18 Bifurcació. Deixem a l’esquerra el camí que baixa cap el Sot de Balà i pugem per la dreta guanyant alçada fent llaçades, seguint marques grogues.
 • Km. 1,33 Bifurcació. Deixem el camí que per la dreta puja fins a la carretera i baixem per l’esquerra.
 • Km.1,63 El camí continua a ran de la paret del cingle. Seguim les marques grogues i les fites que anem trobant.
 • Km. 1,88 Quan sembla que el camí no te continuïtat veiem que baixa per l’esquerra per guanyar un relleix inferior. Aviat veurem de lluny unes escales de color verd recolzades a la paret.
 • Km. 2,03 Arribem on es troben les escales. Pugem per la primera escala i superem el primer relleix . Hi ha una cinta per ajudar-se si no s’arriba prou bé al primer esglaó. Pugem la segona escala i sortim cap a l’esquerra per continuar superant el terreny ondulat rogenc per tal de guanyar un altre relleix superior. No cal dir que les persones amb vertigen no ho tindran fàcil. Continuem planejant a ran de la paret del cingle i anem trobant algunes petites coves.
 • Km. 2,85 Escalars de les Baumes. Creuem el torrent que forma una gran canal al cingle i deixem un camí a la dreta que s’enfila per aquesta.
 • Km.3.10 Balmes del Colom. Racó encisador on la combinació de la vegetació i l’aigua que degoteja del sostre de la balma el fan especial. Continuem la mateixa tònica de caminar ran de la paret i quan la vegetació ens ho permet tenim unes generoses vistes de l’embassament de Sau. Aviat podem veure la silueta del Morro de l’Abella i ens fem una idea d’on pensem pujar.
 • Km. 3,36 Canal occidental del Morro de l’Abella. Pugem fent curtes llaçades.
 • Km. 3,53 Ens trobem dalt del cingle i cap a l’esquerra la vista ens mostra els diferents blocs de pedra que formen l’esquena del Morro i que ens deparen un entreteniment fins arribar al seu punt més alt.
 • Km. 3,68 Morro de l’Abella (761m) Balconet, que malgrat no ser apte per a persones amb vertigen, ens paga amb unes vistes fantàstiques dels Cingles de Balà i Santa Cília i el Puig de la Forca abocant-se a l’embassament de Sau. Tornant per on hem vingut i abans d’arribar al caminet que hem deixat, trobem una roca amb un innecessari grafisme referent a l’origen del sobrenom, adoptat per Joan Sala i Ferrer, Serrallonga. Continuem pel camí en direcció N-NE.
 • Km. 4,13 Sortim a un camí de carro que per l’esquerra ens portarien a les balmes del Grau Nyer però el seguim per la dreta fins a la propera carretera i que seguim una vuitantena de metres fins que per l’esquerra veiem les rastres d’un camí de carro amb una tanca pel bestiar. Passem i continuem pujant en direcció a la Perereda.
 • Km. 4,87 la Perereda. Magnífic mas restaurat amb una torre del S. XVI i que te barrat el pas. Segons el mapa de la editorial Piolet el camí que puja cap el Puig d’en Perereda surt del extrem oposat del mas, això ens obliga a retrocedir uns metres i cercar el punt més factible per tal de guanyar alçada i assolir el camí uns metres més amunt.
 • Km. 5,16 Camí del Puig d’en Perereda. Girem el cap i tenim una vista magnífica en direcció a l’embassament. Continuem pujant per un camí no massa clar.
 • Km. 5,39 Trobem una mena de dolmen que sembla natural. Continuem uns metres més amunt fins a la carena.
 • Km. 5,46 Des de aquest punt i mirant en direcció SE veiem la formació rocosa coneguda com el Barret d’en Perereda. Continuem pujant per la carena que en alguns punts son blocs de pedra.
 • Km.5,67 Puig d’en Perereda (894m) Vistes limitades. Hem d’estar atents per trobar el camí de baixada entre els blocs (S) i després (SE).
 • Km. 5,88 Balma de les Piques. Coneguda, si més no a nivell oral, per formar part de la llegenda que explica que aquí s’hi refugiava el bandoler Joan de Serrallonga i els seus seguidors al segle XVII. No se sap amb certesa però, el que està clar, és que la balma té tots els avantatges perquè així fos: un sostre horitzontal que li configura una bona capacitat d’habitacle amb una gran amplada -té una llargada d’uns 50 m-, prou espai i accés dificultós per a fer d’amagatall i amb aigua que regalima del sostre i que recullen dos magnífiques piques -o obis- fetes de pedra (d’on li ve el nom). Seguim el camí en direcció SE i trobem algunes marques grogues i un pal indicador. El camí volta el Puig de les Baumes dirigint-se cap el nord.
 • Km. 6.61 Cruïlla. Pal indicador. Hem sortit a un camí de carro que per la dreta du a la carretera a l’alçada de les Baumes. Continuem per l’esquerra de pujada en direcció al Sunyer de Dalt.
 • Km. 7,30 Bifurcació. Tenim a la vista el mas, a uns 150 metres, deixem el camí ampla i agafem per la dreta un camí amb esglaons de pedra que ens portarà ràpidament al mas de baix.
 • Km. 7,46 el Sunyer de Baix, Tan sol queden les quatre parets i una part del sostre. Continuem baixant, ara més suaument, en direcció E-SE.
 • Km. 7,95 Carretera a Tavertet. La creuem en direcció a la Casanova, que voltem per continuar baixant en direcció SW, anant a buscar el torrent del Gorgàs que s’intueix proper.
 • Km. 8,53 Pont de Molí-bernat. Restaurat al 2010. El pont Vell o el pont de Molí-Bernat estava situat al pas del camí ral de ferradura que comunica el poble amb les masies de les Baumes, el Noguer, Sobiranes, Can Tafura i Mierons. La carretera actual va obrir-se l’any 1964 i va deixar el pont arraconat i el va convertir en un indret molt desconegut. La data de construcció del pont no és fàcil de precisar. Tot i que hi ha diverses versions, el pont podria ser datat a mitjan segle XIV. Els documents parlen de lleves dels ajuntaments als homes dels pobles dels voltants ordenant-los a col·laborar en la tasca de construir diversos ponts d’aquesta zona. El pont s’assenta sobre blocs de roca viva. Malgrat el pas dels anys, es troba en bon estat. Aquest fet fa pensar que al llarg de la història deu haver patit d’altres intervencions. Continuem pujant cap a Tavertet fent un parell de llaçades.
 • Km. 8,77 Desemboquem a un camí cimentat que du a la depuradora.
 • Km. 9,17 Depuradora. Continuem pel camí cimentat.
 • Km. 9,37 Bifurcació. Agafem un camí de carro que es dirigeix cap a les instal·lacions esportives (S)
 • Km. 9,74 Anem a parar al darrer carrer del poble a tocar del descampat on hem començat l’excursió. El seguim cap a la dreta.
 • Km. 9.85 Arribem al punt d’inici. Final de l’excursió.

Veure ruta a Wikiloc

 

[vimeo http://vimeo.com/67200206]