MONTSANT: Barrancs, Coves, Tolls, Salts d’aigua i Cingleres

Imatge
Primer Salt d’aigua al Barranc dels Pèligs

IBP: 97

Itinerari circular amb inici i final a l’aparcament de l’ermita – refugi i àrea recreativa de Sant Antoni a prop d’Ulldemolins.

Recorregut:

Ermita de Sant Antoni, Ermita de Santa Magdalena (GR-65.5),just abans d’arribar a la dreta en direcció SW (derivació GR-171) pujada pel grau del Pi de la Carabasseta fins a la pròpia cruïlla de camins del Pi de la Carabasseta. Ens incorporen al GR-171 en direcció SW en baixada, ens acostem a la Cova del Madalenet i continuem baixant, creuant els barrancs del Madalenet i del Parral, vorejant la Mola fins arribar al Racó Gran del Franquet on creuem el barranc dels Pèligs, les aigües del seu torrent son les responsables de la formació del Toll de l’Ou i els seus veïns, conjunt que val la pena entretenir-se en visitar. (en la data d’aquesta excursió el cabdal era més que generós). Tornem al camí i continuem en forta pujada fins la carena on deixarem el GR i continuarem pel PR-C 14 que voreja el contrafort de la carena i baixa decidit cap al Comellar de la Cova de l’Os passant pel costat d’Aquesta Cova. Uns 150 m després de deixar el Comellar deixem el PR i agafem un corriol a la dreta que baixa en direcció NW i que ressegueix la cinglera que forma la llibreria fins arribar al Pont Natural. Majestuosa formació rocosa, marc perfecte dels Ventadors que tenim just en front. Ara ve, al meu parer, la part més delicada de l’excursió i és que hem de baixar pel Barranc de Vidalbar, que en aquest tram és força dret, amb trams de pedrera, trams terrossos, algun tram que hem de desgrimpar i fins i tot farem equilibris per no ficar-nos al aigua. En qualsevol cas posarà a prova les nostres cames. Quan el terreny es fa més planer tornarem a creuarem el Barranc dels Pèligs, en el punt que s’ajunta amb el de Vidalbar. Atenció amb el cabdal. Passarem per la Cova fumada i farem una visita a la de l’Argamassa abans de canviar de direcció i pujar per un tram pedregós en direcció NE que ens permetrà assolir el camí que planeja tot vorejant el riu de Montsant fins arribar al pont penjat, en aquest punt enllacem de nou amb el GR-65.5 i que ens conduirà en poca estona, tot creuant el pont, fins el acollidor racó de l’ermita de Sant Bartomeu. Indret per visitar amb calma i descansar una mica. Tornarem pel mateix camí fins creuar de nou el pont i continuarem per l’esquerra en direcció E-SE tot resseguint el Congost de Fraguerau, farem una aturadeta en el mirador de les Cadolles Fondes i ja en marcada pujada i seguint les marques del GR arribarem a l’ermita de Sant Antoni, lloc on s’acaba l’excursió.

Veure ruta a Wikiloc

http://vimeo.com/67232995