Serra de Cardó

Imatge
Racó del Teix i les Picòssies

IBP=92

Coll de Monredons – Racó del Teix – Portell del Bou – Xàquera – Font de l’Oliver – Portell de Cosp.

Itinerari circular amb inici i final al Coll de Monredons i que ens permet endinsar-nos en la serra de Cardó evitant fer-ho pel trist balneari alhora que descobrim, entre d’altres, el fantàstic racó de la Font del Teix. Recorregut amb contrastos paisatgístics: zones cremades i zones exuberants de vegetació i on l’aigua té una gran presència malgrat les captacions de la planta embotelladora. També pujarem al sostre de la comarca de la Ribera d’Ebre, el Xàquera o Creu de Santos (942m) i visitarem algunes de les 14 ermites del conjunt eremític que pertanyien al convent de Sant Hilari de Cardó.

Seguirem el Camí dels Monredons, PR-C 80-1 per la continuació de la pista que hem seguit i que a partir del coll és de terra, en suau ascens, fins arribar a la Font de Múrria o de Gaitano. A partir d’aquí, ja per sender, ascendirem fent llaçades que ens ajudarà a assolir un coll on es troba el Refugi lliure de la Font del Teix. A dia d’avui en perfecte estat de neteja i conservació, esperem que entre tots continuï sent així. A poca distància hi ha la font del Teix que brolla als peus d’un teix mil·lenari, un lloc que bé val una parada.

Continuarem en ascens i vorejant el contrafort que baixa del Coll Pelat albirarem la Cova Llobrega, de dimensions considerables, Poc Desprès deixem la cinglera i en direcció sud per terreny que va patir un incendi l’any passat i que presenta un aspecte esperançador amb tot el rebrot primaveral.

Un cop travessat el barranc de la Massanera la pujada s’accentua i alhora el camí es fa mes difícil de seguir degut, precisament, a la vegetació. Arribarem al punt on un corriol ens porta a Punta del Castellà mirador del Montsià. S’ha d’anar en compte al tornar per trobar de nou el bon camí, atenció a les fites que ens marcaran la pujada al Portell del Bou per un grau ben definit.

Un cop dalt de la carena continuarem, en un principi, pel seu llom en direcció SW superant diferents relleixos rocosos, per començar, poc després, a baixar pel bosc fins que arribarem a la cruïlla amb el camí que ve del balneari i va cap a la Creu de Santos (Placa indicadora en una roca just en front d’on venim). Trencarem cap a l’esquerra en direcció SE per assolir aquest esplèndid mirador. Desprès d’unes quantes llaçades arribem a un collet, vorejarem l’esperó del propi cim fins arribar a la seva banda oposada i fàcilment arribarem al punt més alt de la comarca (942m). Un dels millors miradors de Catalunya, en un dia clar podrem veure des del Pirineu a la Serra de Tramuntana de Mallorca, sense oblidar-nos del delta de l’Ebre, el Montsant, la Serra de Prades, Llaberia, les muntanyes de Tivissa i Vandellós, el Serret dels Avencs, o els Ports. Aquest cim te un veí també amb una creu i que és un metre més alt però pertany a la comarca del Baix Ebre.

Tornarem per on hem vingut fins a la cruïlla abans esmentada i continuarem en direcció al balneari. Aviat trobarem la font de l’Oliver i a partir d’aquest punt el camí baixa decidit i desemboca al Camí de Tivenys, una pista de terra que seguirem en direcció E-SE. Després de travessar el barranc de la Font d’Oliver la pista gira en direcció NW i després a NE, de seguida veurem a la nostra esquerra les restes de l’ermita de Sant Joan.

Ara estarem atents a una gran fita al costat esquerra de la pista ens indica que pel costat dret puja el camí emboscat que ens durà, primer a la font de l’Argilagar i després a les restes de l’ermita de Sant Onofre, balcó sobre el balneari.

Tornarem per on hem vingut fins arribar al tros de camí que va per sobre d’una feixa de pedra seca. Per la nostra esquerra surt un camí poc transitat però evident de seguir que ens portarà baixant zigzaguejant fins el font del Barranc de la Columna i que desemboca al camí del Portell de Cardó.

Just davant surt el camí que puja fins a les restes de l’ermita de Sant Simeó Estilita o de la Columna. Sens dubte una petita joia de l’arquitectura eremítica. Tornarem per on hem vingut fins al camí del Portell i el seguirem per la nostra dreta en direcció NW, aviat es fa ampla, passem per la font de la Columna i desemboquem de nou a la pista que baixa al balneari i que havíem deixat un quilòmetre amunt. La seguirem fins arribar al balneari on continuarem per la carretera en direcció a Rasquera, passarem per les restes de Sant Elies i continuarem fins trobar a la nostra dreta les restes d’una pista i tot just l’agafem per l’esquerra veurem on comença el camí que ens durà de pujada al Portell de Cosp passant prèviament per les restes de la Santíssima Trinitat i el Sant Àngel.

Un cop al Portell baixarem en direcció E-NE seguint les marques taronges fins al collet on es troba el refugi de la Font del Teix, en aquest tram trobarem un petit ressalt on farem servir una corda que hi ha lligada a un arbre.

També tenim la possibilitat de un cop arribats a l’alçada del torrent agafar el camí que baixa més decididament fins a la font de Múrria.

Tan sols ens quedarà tornar per la pista fins el punt d’inici de l’excursió al Coll de Monredons.

Veure ruta a Wikiloc

[vimeo http://vimeo.com/73173132]