Montsant

Imatge
Ermita de Sant Salvador

IBP=58.

Margalef – Sant Salvador – Tossal Pelat – Tormo de l’Espantafrares – Margalef

Itinerari circular a amb inici i final a l’aparcament de la riba dreta del riu Montsant a Margalef. Aquesta és una de les possibles excursions per visitar l’ermita de Sant Salvador i no tornar pel mateix lloc combinant el camí de barranc amb el camí de carena.

 • Km 0,00 (375 m) Margalef. Situats a la zona d’aparcament que hi ha a la riba dreta del riu Montsant sota l’incipient ombra d’uns plataners, ens dirigim cap el doble pont que creua el riu (S-SE), passem entre mig d’una parada d’autobús i d’una premsa d’oli, homenatge a la tradició de la població per la producció d’oli de gran qualitat. Un cop a l’altre banda trobem a l’esquerra l’Hostal dels Tres Pins, davant nostre surt la pista asfaltada que voreja l’aparcament de l’hostal en forta pujada, abans de girar cap a la dreta en direcció NE.
 • Km. 0,24 (388 m). Per l’esquerra puja una pista de terra provinent del barranc de Sant Salvador camí per on tornarem després. Continuem pujant i ens endinsem poc a poc en la vall que forma el barranc.
 • Km. 0,32 (396 m). Deixem a la dreta el camí que puja pel Serrall de Maiango. El camí accentua la direcció SE.
 • Km. 0,70 (418 m). Abandonem la pista asfaltada i baixem pel corriol de l’esquerra en busca del fons del barranc. Creuem el barranc i comencem a pujar per la banda dreta del barranc (la nostra esquerra).
 • Km. 1,36 (441 m). Arribem a l’alçada del Mas del Morerar, explotació agrícola en actiu. El camí continua pujant i fa unes llaçades i trobem una desviació senyalitzada a la Cova del Ximet
 • Km. 1,55 (472 m) unes quantes llaçades més i arribem a la grandiosa Cova de la Roba.Imatge
 • Km. 1,65 (489 m). Cova de la Roba, balma de grans dimensions que aprofiten les orenetes de ribera per fer el niu en les seves escletxes. També podem observar cordes fixades pels escaladors de la zona. El camí continua gairebé a peu de cinglera. Quan aquest gira en direcció E tot vorejant un contrafort, comença a pujar amb més força i amb repetides llaçades arribem a l’alçada de la Cova del Carbó.
 • Km. 2,44 (608 m). Cova del Carbó també de bones dimensions. Ara el camí ja no puja tant i abans d’arribar a Sant Salvador trobem a la nostra esquerra una balma obrada i un corriol que baixa per la dreta.
 • Km. 2,72 (664 m). Ermita de Sant Salvador. L’edifici, de petites dimensions i del qual malauradament en tenim poques referències documentals, aprofita l’aixopluc d’una balma envoltada de xiprers. Fou construït durant el segle XVI, si bé va haver de ser refet arran de l’incendi que va patir el 1936. Una punta de bomba va servir per fer-ne una campana que encara perdura. Malgrat la manca de fonts documentals, les fonts orals i els vestigis encara observables demostren l’existència del que havia esta la casa de l’ermità, construïda també dins la roca. Continuem per la pista que ve de Margalef, deixem un corriol a mà esquerra que puja al sector d’escalada que hi ha sobre l’ermita i a l’avenc del Frare.
 • ImatgeKm. 2,90 (691 m). Placeta on es troba la font de Sant Salvador, d’aigua abundant i situada en un entorn obac molt gratificant a l’estiu. Hi trobem taules, bancs i fogons.
 • Km. 2,99 (686 m). Trobem alguns fogons mes de l’àrea d’esbarjo. En aquest punt hem de deixar el camí que continua en direcció S-SW cap el Mas del Serrador i agafar el camí de l’esquerra que s’enfila fort cap a la Serra Major (S-SE i després E). Aquest camí ha estat marcat recentment amb marques grogues.
 • Km. 3,55 (826 m). Després de la forta pujada, el sender planeja. Podem albirar l’agulla de roca coneguda com el Frare, que sobresurt al costat del barranc de Sant Salvador.
 • Km. 3,70 (841 m). Superem una llisera de roca inclinada. A partir d’ara, pugem mes suaument.
 • Km. 3,82 (863 m). Superem un altre ressalt de roca amb cura de continuar cap a l’esquerra un cop arribat a l’alçada dels arbres. Poc després pugem per la capçalera del barranc, sortim del bosc i guanyem alçada amb algunes llaçades.
 • Km. 4,17 (917 m). Deixem a la dreta el camí que continua pujant cap a la Cogulla i continuem pel camí que baixa a Margalef.
 • Km. 4,39 (917 m). Trobem el camí que ve del Portell de la Cova del Noguer i el seguim per l’esquerra. Travessem un bosc esclarissat, amb abundant sotabosc. En sortir veiem de nou l’agulla del Frare, ara des de la banda oposada.
 • Km. 5,18 (801 m). Tossal Pelat, petit promontori que sobresurt de la carena que anem baixant. La panoràmica és bona a banda i banda. Km. 5,50 (779 m). El camí puja un pel per sobrepassar la carena i canvia de direcció (N), continuem per la obaga del contrafort.
 • Km. 5,72 (737 m). El camí passa entre dues roques i baixem fortament pel bosc, travessem una llisera de roca, passem pel costat del barranc de la Coma Negra. Al davant podem veure les roques que formen el Tormo de l’Espantafrares. Els marges de pedra seca dominen el paisatge i ens mostren fins on s’havia arribat a conrear.Imatge
 • Km. 6,31(630 m). Arribem a l’alçada del Tormo i el camí les voreja per la dreta. Als nostres peus s’obra el barranc de la Coma Negra i en front les Cingles de la Teixeta.
 • Km. 7,30 (566 m). El camí baixa una mica més decidit fent algunes llaçades, continuant pel fil de la carena (NW). Estem en el anomenat Camí de la Vila. Margalef cada cop és veu mes a prop.
 • Km. 8,16 (450m). Ara el camí gira decidit (S-SW) i trobem una bifurcació. Km. 8,28 (416 m). Cruïlla, per l’esquerra aniríem en direcció del pantà i els camins del Barranc de la Coma Negra i el de la Rovellosa. Sortim a uns camps d’oliveres i seguim les fites en direcció al fons del barranc de Sant Salvador.
 • Km. 8,43 (386 m). Travessem el barranc i pugem pel darrere de l’Hostal.
 • Km. 8,48 (388 m). Sortim a la pista asfaltada que puja a l’ermita de Sant Salvador on tanquem el cercle. Tornem al punt de partida seguint en sentit invers el camí d’aquest matí.
 • Km. 8,68 (375 m). Aparcament

Veure ruta a Wikiloc