Serra de Cardó-Boix

1025773_474728172608621_117170887_o
Tempesta a la Serra de Cardó

IBP: 92

Balneari de Cardó – Coll de Murteró – Cova de la Taia – Corral de Solsona – Xàquera – Sant Roc – Balneari de Cardó
Recorregut circular amb inici i final a l’aparcament del Balneari de Cardó i que ens permet de comprovar els contrastos entre els dos vessants de la Serra de Cardó al temps que pugem al cim del Xàquera per la carena de les Roques Contadores i la Pineda de Santos.
• Km 0 – Aparcament del Balneari. Agafem la pista del camí de Tivenys (E) per l’esquerra d’una feixa de pedra seca, en el punt en que es posa al nivell de la pista prenem el camí que va just per sobre. (O). El camí voreja el contrafort on es troba l’ermita de Santa Teresa i ens porta cap al fons del Barranc de l’Oliver (SO).
• Km 0,53 – Després d’un gir brusc a la dreta arribem al barranc ideixem a la nostra dreta el camí que porta a Santa Anna, en una primera pujada força terrosa. Continuem pel fons del barranc (SO) i trobem restes de cables d’acer.

• Km 0,65 – Girem a l’esquerra i deixem el barranc pujant pel bosc.
• Km 0,73 – Deixem a l’esquerra la drecera que puja fins el camí de Tivenys.

Sant Bernat
Runes de l’ermita de Sant Bernat (la cremada)

• Km 1,2 – Runes de l’ermita de Sant Bernat coneguda com l’ermita cremada. Aquesta va ser la primera ermita que es va aixecar, bastida inicialment com a porteria del conjunt monàstic. El sobrenom és degut a que va ser víctima d’un incendi. Hom deia que la pròpia comunitat l’havia cremat intencionadament després d’haver sorprès l’ermità que l’ocupava amb una dona, aquestes tenien l’accés prohibit en tot el desert. El camí guanya alçada fent unes quantes voltes.
• Km 1,7 – Sortim a la pista al costat mateix del Coll de Murtero (715 m) la seguim per la dreta (SO) i als pocs metres trobem a la nostra esquerra una gran fita que ens indica el camí cap al Xàquera per la carena. El seguim pujant amb força (SE). Trobem de seguida un indicador metàl•lic.
• Km. 2,29 – Trobem un pal indicador metàl·lic: Llom del Junc – Creu de Santos – Coll del Portalet. Agafem el camí al Llom del Junc, que comença a baixar cap al barranc (S-SE). Un cop arribat al fons del barranc continuarem per ell una estona.
• Km. 3,06 – Deixem el barranc i guanyem alçada amb alguna llaçada i superem alguns esperons rocosos.
• Km. 3,44 – Després de començar a perdre una mica d’altura arribem al Corral de Seto amb el seu aljub, hi trobem un bon parell de figueres i també un xiprer que es pot veure des del camí de Tivenys. El camí continua baixant per tornar a pujar (S-SO i SE) –
• Km. 4,14 – Coll de Serra Mala (601 m). Com una finestra podem veure a l’altre vessant el Barranc de Carlos i la Punta de la Barca (710 m).
• Km. 4,55 – Cruïlla amb indicador metàl•lic. Continuem en direcció a l’Auberada en lleuger descens (SE)
• Km. 4,99 – Runes del Mas de la Taia, uns metres enllà hi ha un aljub. Ara podem optar per agafar la drecera de l’esquerra o continuar fins al Mas del Manolo i allà desviar-nos cap a la cova de la Taia. En dos casos arribarem al següent punt. En el primer cas baixarem seguint per sobra d’una feixa de pedra seca i un camí menys clar.
• Km. 5,20 – Pal metàl•lic indicador: L’Abaurada – Mas de Seto – Corral de Solsona. Continuem cap el Corral de Solsona (NO). A partir d’aquest punt i fins arribar al fons del barranc el camí és de mala petja i molta argelaga, seguirem les marques de color vermell fins al mateix corral.
• Km. 6,2 – Arribem al punt més baix del recorregut (460 m), on el Barranc de Carlos desemboca al Barranc de les Calobres. Continuem pujant uns metres (NE).
• Km. 6,38 – En aquest punt el camí canvia de direcció (SE) i la pujada s’accentua.
• Km. 8,11 – El camí surt a unes feixes i arribem a l’aljub del Corral del Moreno. Ens dirigim cap les restes del corral i el deixem a la nostra dreta (E-NE). Seguim les marques de color groc que ens duran per la carena fins al cim del Xàquera.
• Km. 9,02 – Voregem les formacions anomenades Roques Contadores.
• Km. 9,48 – Travessem el que queda de la Pineda de Santos i continuem carenan (N-NO).
• Km. 9,77 – Pal metàl•lic de senyalització al Portell de Xàquera i Tossa de Viamà. Continuem pujant cap al contrafort que baixa de la carena principal (NO).

Xàquera (942 m)
Cim del Xàquera (942 m)

• Km. 10,58 – Després de passar pel darrere de la caseta d’observació arribem al cim del Xàquera (942 m) sostre comarcal. Desfem el camí fins a la caseta i continuem seguint les marques grogues vorejant l’esperó que forma el cim.
• Km. 10,88 (888 m) – Arribem a un collet i ara toca baixar per l’obaga de la serra en continues llaçades.
• Km. 11,21 – Cruïlla. En una roca a la nostra esquerra trobem una placa indicadora: Creu de Santos – Balneari i Font de l’Oliver – Font del Teix i Refugi. Continuem per la nostra dreta (NE).
• Km. 11,63 – Cruïlla. Deixem a l’esquerra el camí que baixa al Barranc de la Columna per la Font dels Teixets.
• Km. 12,40 – Cruïlla. Deixem a la nostra dreta el camí que porta a la Font i Refugi del Teix pel Portell del Bou i baixem pel bosc (N). –
• Km. 12,49 – Cruïlla. En la part més planera de la capçalera del barranc deixem a l’esquerra el camí que porta als Martells. Continuem baixant (NE).
• Km. 13,07 – Cruïlla. Deixem a l’esquerra el corriol que puja als Martells i que continuant arribaria a la cruïlla anterior. Continuem baixant pel Barranc de Sant Roc.
• Km. 13,27 – Cruïlla. Pal indicador metàl•lic a la Roca Foradada. Continuem baixant.
• Km. 13.44 – Restes de l’ermita de Sant Roc, bonic racó amb la seva font i terrassa.
• Km. 13,99 – Deixem a l’esquerra el camí que puja a la font i ermita de Sant Josep.
• Km. 14,54 – Deixem a la dreta les restes de Sant Elies i sortim a la carretera de Rasquera TV-3021. Continuem amunt cap al Balneari (SO).
• Km. 14,74 – Aparcament del Balneari. Fi de l’excursió

Veure ruta a Wikiloc