Congost de Mont-rebei des de la Portusa

Imatge

IBP=78.
El congost de Mont-rebei és únic per les seves grans dimensions i el seu bon estat de conservació. Paisatgísticament és fascinador, un indret on la immensitat de les seves parets deixa tothom bocabadat. Des del punt de vista ecològic atresora uns ecosistemes rics i diversos, on destaquen els retalls d’alzinar litoral amb espècies pròpies de la terra baixa mediterrània. Acull unes importants poblacions animals, entre les quals destaquen els ocells, amb més de 150 espècies catalogades. El itinerari escollit te com a inici i final l’aparcament de la Pertusa o Portusa, recorre el GR-1 tot travessant el Congost de Mont-rebei pel camí nou, fins arribar al pont penjant sobre el Barranc de Sant Jaume per tornar agafem el camí vell que recorre el congost al nivell més baix. No cal dir que aquesta opció queda restringida en cas de que el nivell del pantà ho permeti.

Imatge
l’església de la Mare de Déu de la Pertusa
 • Km 0,00 Aparcament de la Portusa, panell informatiu, a pocs metres en direcció O-NO, seguint un caminet que s’enfila per un esperó rocós, trobem primer les restes del castell de la Portusa i dalt de tot l’església de la Mare de Déu de la Pertusa. Documentada el 1162 amb el nom de Petrapertusa, està formada per una sola nau amb absis coberta exterior de lloses, ubicada en forma canònica. La porta d’accés es a la banda nord, ja que a la sud hi ha el penya-segat. A la façana oest hi ha una altra porta ara cegada i que potser comunicava amb alguna construcció contigua. Fou la capella del castell de Sant Llorenç, ubicat al Montsec d’Ares i del qual es conserva una torre. La seva funció era de vigilància per barrar el pas a la vall d’Àger i controlar el congost de Mont-rebei. Posteriorment va esdevenir església parroquial de Corçà. Actualment té la categoria d’ermita i s’hi celebra un aplec a començaments d’estiu. Agafem el camí en suau pendent (N-NE), pal indicador.
 • Km. 0,65 Cruïlla. Per la dreta (E-SE) deixem un camí que puja per la Obaga de la Pardina i ens portaria al peu de la ferrada Urquiza-Olmo. A partir d’aquest punt el camí baixa decididament cap el fons del barranc fent amples llaçades.
 • Km. 1,12 Fons del barranc de la Pardina, el camí continua en suau pujada (NO).
 • Km. 1,29 Cruïlla. Per la nostra esquerra surt el camí que en pocs metres baixa fins a la font de la Pardina, que brolla aigua però fa de mal servei per omplir la cantimplora dons no tens marge de maniobra.
 • Km. 1,38 Nucli abandonat de la Pardina passem per entre mig dels masos enrunats. El camí comença a guanyar alçada amb petites llaçades.
 • Km. 1,79 Travessem un barranc, a l’esquerra veiem les runes del Corral del Batlle, la pujada és més pronunciada amb amples voltes.
 • Km. 2,09 Estem al peu de la Canal de Lluent. Deixem a la nostra dreta el Corral del Feixà, una balma obrada i fem dues grans voltes com si de una gran Z es tractés
 • Km. 2,59 Després de la darrera volta a l’esquerra ens situem al peu d’una cinglera, la Feixà de Carlets la qual recorrem en direcció al Serradet del Mill (NE)
 • Km. 3,06. Arribem al punt més alt de l’excursió. Serradet del Mill (798m). Baixem suaument (N).
 • Km. 3,53 Arribem al Pas d’Aguilé, el canvi tomba sobtadament a la dreta (SE). La paret de Catalunya s’ens presenta amb tota la seva magnitud i ja veiem el refugi del Mas de Carlets.
 • Km. 3,85 Cruïlla. Deixem a la dreta un camí que passant per la Font del Llop, a pocs metres, ens portaria al Castell de Sant Llorenç de Montsec o, un altre opció al Grau de l’Onso que ens situaria dalt de la paret.Imatge
 • Km. 3,93 Refugi del Mas de Carlet (755m) Es troba tancat i en fase de restauració per part de l’Associació d’amics del Mas de Carlet, com indiquen el cartells informatius. Es un racó molt agradable amb bona ombra i una magnífica vista sobre la Paret d’Aragó. Continuem baixant i passem per un bosc de pi roig. La vegetació a mesura que ens acostem al congost es fa més exuberant.
 • Km. 5,36 Cruïlla. Panell informatiu. A l’esquerra deixem el camí que porta al camí Natural i a Montfalcó pel pont penjant sobre el Congost del Seguer.
 • Km. 5,80 Cruïlla. Deixem a l’esquerra el camí vell del Congost per on passarem a la tornada. Ara el camí puja amb força per agafar l’inici del Congost.
 • Km. 6,02 Ens trobem amb el que podríem dir la porta Sud del Congost, un banc ens convida a la contemplació de l’espectacular entorn, amb les immenses parets ambdós costats i la Noguera Ribargoçana als nostres peus. El camí excavat a la roca i d’una amplada que permet el pas sobrat de dues persones se’ns presenta impressionant. Un cable per la banda de la paret pot donar confiança als més porucs.Imatge
 • Km. 6,32 Just creuar un barranc amb una curva molt marcada a la nostra dreta surt un camí amb trams equipats amb grapes i cadenes i que ens facilita l’accés a la Cova de la Colomera. Oberta en terres calcàries, és una cova molt complexa, amb diferents vies internes. L’entrada és una gran escletxa oberta en diagonal, que arriba als 48 m. d’alçada i als 35 d’amplada. A l’interior, es troba una estreta galeria paral•lela a la cinglera. que en uns 15 m. de recorregut puja un desnivell de 15 m. Es tracta d’un camí ple dels excrements de les gralles que viuen en aquell lloc. Hom arriba a un gran rebedor, d’uns 33 metres de longitud, d’on surten les diferents galeries que recorren l’interior de la cova, anomenades Via Àngels, Via Centenari i Via Final. Tornarem al camí del congost pel mateix que hem pujat. Continuarem passejant pel congost creuarem el Barranc de Matamala i passarem per un petit túnel i ens acostarem a la sortida del congost.
 • Km. 6,97 Cruïlla. A la nostra esquerra deixem el camí vell que agafarem a la tornada. Continuem ara ja amb el congost obrint-se cada cop més.
 • Km. 7,60 Cruïlla. Per l’esquerra continuem per la vora del riu i arribem per sota del pont penjant, per la dreta tornarem.
 • Km. 7,83 Pont Penjant. Es tracta d’un pont metàl·lic de grans proporcions que gairebé no es mou i que ens permet travessar el Barranc de Sant Jaume amb total confiança. El fet que el terra del pont sigui de reixeta pot fer que les persones que pateixen vertigen trobin certa dificultat per passar. Podríem continuar fins a l’aparcament Nord del congost. Ara ens toca tornar, agafarem el GR que puja suaument (O), a la dreta deixem el camí per on hem pujat al pont.
 • Km. 8,12 Cruïlla. Deixem a la dreta el camí pel que anat fins al pont.
 • Km. 8,76 Cruïlla. Per la dreta agafem el camí vell que travessa el congost per la part de baix construït al 1929. Un panell ens informa del risc de caigudes de pedres. La circulació per aquest camí és sota la responsabilitat de cadascú. Hem de tenir en comte el nivell de l’aigua del pantà doncs el tram just abans d’arribar al final del congost passa a tocar de l’aigua. Justament per aquest motiu va quedar en desús i es va tenir que construir el camí nou cap al 1982, pel que hem caminat a l’anada.
 • Km. 9,82 Cruïlla. Després de recórrer el congost gairebé a tocar de l’aigua arribem al GR que ja no deixarem fins arribar de nou al punt d’inici.
 • Km. 15,40 Aparcament de la Portusa. Final de l’excursió. Si tenim tens i ganes podem acabar la jornada recorrent la via ferrada Teletubbies i enllaçar-la amb la Olmo-Soler. El camí surt a l’esquerra del panell on surt el camí a l’ermita. Al tornar arribes en aquest mateix punt. Una bona excusa per visitar l’ermita.
Powered by Wikiloc