Ascensió al Monte Perdido

Monte Perdido des del peu del Cilindro

IBP=154

Mont Perdut (en aragonès As Tres Serols) és el massís calcari més alt d’Europa, el componen els Pics del Mont Perdut (3.355 m), Cilindro (3.328 m), i Añisclo (3.263 m) anomenat també, aquest últim, Soum de Ramond, dedicat al pireneísta Louis Ramond de Carbonnières, un dels primers exploradors i experts de l’alta muntanya pirinenca. En aquest sector es troben 22 cims de més de 3.000 m.

Aquest és l’itinerari habitual per ascendir al Monte Perdido des de la Pradera d’Ordesa fent nit al refugi de Góriz.

Itinerari realitzat els dies 3 i 4 de juliol de 2013.

Dia 3. Barcelona – Torla. Aparcament municipal. Punt de sortida dels autocars llançadores a la Pradera de Ordesa. 4,50 € anada i tornada.

Km. 0,00 Pradera de Ordesa. Aparcament, tenda de records i bar. Agafem el camí en direcció E i que forma part del GR-11. Es tracta d’una pista de terra que s’endinsa per un bosc on predomina el faig i el pi roig.

Km. 0,67 A l’esquerra surt el camí que porta al circ de Cotatuero per les “clavijas”.

Km. 1,22 A la dreta trobem el pont Sarratieto que creua el riu Arazas i que enllaça amb la pista que discorre paral·lela a la nostra per l’altra riba des de la Pradera fins al pont d’Arripas.

Km. 2,98 Arribem al Pont d’Arripas al costat de la cascada del mateix nom i que per la nostra dreta ens tornaria de nou a la Pradera.

Km. 3,46 Un corriol senyalitzat a la nostra dreta ens porta al mirador de la cascada de la Cueva.

Km. 3,91 Arribem al “Abrigo del Bosque de las Hayas”.

Km. 4,06 De nou un corriol senyalitzat a la nostra dreta ens porta al mirador de la “Cascada del Estrecho”

Km. 5,69 “Abrigo de la Ribereta de Arazas”

Km. 6,23 “Gradas de Soaso” Conjunt de salts d’aigua continuats formant una graonada. Deixem el bosc i el circ de Soaso es va obrint als nostres ulls.

Km. 7,66 Trobem el “Refugio de Soaso” un altre aixopluc en cas d’emergència.

Km. 8,76 Estem al fons del Circ de Soaso a la nostra esquerra l’aigua cau amb força per la coneguda “Cola de Caballo” que degut a les condicions climatològiques es mostra esplèndida. Per la dreta creuem el pont metàl·lic sobre el riu Arazas, deixem a la dreta el camí que porta a la “Faja de Pelay” i enfilem la pujada cap a la “Sierra Custodia”.

Km. 1,79 Cruïlla. Per la dreta continua el GR que evita el pas de “las clavijas” continuem per l’esquerra per camí de tartera amb forta pendent i fent llaçades en direcció a una gran balma molt visible.

Km.9,11 “Clavijas de Soaso” tram equipat amb uns ferros clavats a la roca i que ens permet anar segurs de mans i peus, ara també hi han cadenes que ho fan més transitable.

Km. 9,25 Enllaçem de nou amb el GR que ens surt per la dreta.

Km. 11,25 Refugio de Góriz  Son les 14:58 i arribo pels pèls per gaudir d’uns ous ferrats amb pernil. Preneu nota que l’horari és de 12:00 a 15:00. Tarda de relax, sopar (19:00) i a dormir.

Després d’esmorzar i preparar la motxilla, grampons i piolet inclosos tornem a caminar, son poc més de les 07:00.

Agafem el camí que en direcció E i en una pujada que ens fa recordar que estem més freds que un “calipso” guanyant alçada ràpidament. No confondre amb el GR que es dirigeix cap el SE.

Km. 11,57 deixem el camí que continua en direcció SE cap el “Collado Superior de Góriz o Collata Arrablo” i ens enfilem per l’esquerra superant graonades amb alguns passos que fem servir les mans per progressar.

Km. 12,55 Arribem al racó de “Las Escaleras” per sota del Pic homònim, per la dreta aniríem al “Pico de Añisclo o Soum de Ramond (3259m)”, continuem pujant tot vorejant els contraforts W de la Punta de las Escaleras (3027m).

Km. 15,12 Ens trobem als peus del “Cilindro de Marmorés”, a la nostra esquerra, davant nostre el “Lago Helado” i per la dreta la llarga pala acanalada que com una llançadora apunta al cim del “Monte Perdido”. Els grampons i el piolet imprescindibles.

Km. 16,36 Després de superar la pala de “la escupidera”, força dreta, arribem al collet que forma el “Dedo del Monte Perdido (3188m), a la nostra esquerra i el nostre objectiu a la dreta. Pugem suaument la darrera pala de neu que ens separa del cim.

Km. 16,61. 10:28 hores. Cim del “Monte Perdido (3355m)” Dia esplèndid i vistes impagables.

Monte Perdido (3355m)
Powered by Wikiloc