Gallina Pelada des del Pla de la Creu de Fumanya

Cim de la Gallina Pelada i serra d'Ensija
Cim de la Gallina Pelada i serra d’Ensija

IBP = 107.

SERRA D’ENSIJA – ROCA BLANCA I GALLINA PELADA.

Itinerari circular amb inici i final a la cruïlla amb la pista de terra que porta a Peguera, que ascendeix a la Roca Blanca (2289m) i a la Gallina Pelada o Cap de Llitzet (2317m). Aquesta excursió es basa en el track que va pujar En Xavier, guarda del refugi d’Ensija, amb la variant del punt d’inici i final.

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI:

 • Km. 0,00 Cruïlla del camí rural asfaltat de Figols a Fumanya BV-4025 amb el camí rural de terra a Peguera a l’esquerra i el, també de terra que surt per la dreta i per on tornarem després. Pal indicador. Agafem la pista de terra en direcció a Peguera (SW).
 • Km. 0,14 Cruïlla. Revolt molt tancat a dreta, per l’esquerra apareix la pista que segueix el PR C-73 que ve de Figols i que continua pel nostre camí. La baixada s’accentua i creuem un torrent. El cingle del Griell cada cop és més a prop i l’acabarem voltant.
 • Km 0,86 Veiem que el camí uns metres més endavant fa un revolt a dretes molt marcat per on s’incorpora el GR-107, o Camí dels Bons Homes, provenint del Santuari de Queralt (Pal indicador). Per la nostra dreta agafem un corriol que estalvia la volta i ens porta just al pont que creua el torrent anomenat la Rasa de l’Aimada de Cal Manuel.
 • Km. 0,93 Un cop travessat el torrent a la dreta trobem la Font de Cal Coix, coberta, amb un abeurador de pedra i que ens ofereix un bon raig d’aigua. Continuem amb una curta pujada i desprès planegem. A dreta i esquerra trobem masos enrunats: Cal Diana, Cal Gordo, Cal Cour, Cal Sec, Cal Peron…
 • Km. 1,45 Cruïlla de camins. A la nostra esquerra trobem Sant Miquel de Peguera, ermita d’origen romànic i de petites dimensions, annex a l’antic cementiri de Peguera, a la nostra dreta les cases del despoblat als peus del Roc de Peguera, on hi hagué el castell de Peguera. En aquest poble nasqué Ramon Vila Capdevila anomenat Caracremada, maquis català i que dona nom a la ruta que uneix els Rasos de Peguera, la serra de Busa, el Port del Comte i la serra del Verd. En direcció SW ens portaria als Rasos de Peguera (Pal indicador). Continuem planejant en direcció NW.
 • Km. 2,46 Cruïlla. Un altre camí que ens portaria a Sant Martí dels Canals i Sant Llorenç dels Porxos passant pels Rasos de Peguera. Pal indicador.
 • Km. 2,73 la Collada. Sortim a la pista asfaltada. Per la dreta aniríem al punt d’inici de la excursió. Continuem per aquesta uns 260 m.
 • Km. 3,00 Portell dels Terrers. Deixem la pista asfaltada que continua fins les antigues pistes d’esquí de Rasos de Peguera. (PR C-73) i agafem la pista de terra de la dreta. Pal indicador.
 • Km. 3,30 Deixem a l’esquerra una pista de terra que porta a les Mosqueres i la Serra de Campdevidre.
 • Km. 3,90 Cruïlla. Per la dreta aniríem al punt d’inici de l’excursió pel Cap del Grau, per l’esquerra la variant GR-107.1 PER Santa Eulàlia i Sant Miquel de Bonner. Continuem rectes pel GR-107: Feners – l’Espa – Gosol. Pal indicador.
 • Km. 3,99 Un petit rierol ens marca l’inici del corriol que, per la dreta, ens porta fins a la font de la Bruixa.
 • Km. 4,08 Font de la Bruixa. Tub amb abeurador. Tornem per on hem vingut fins a la pista.
 • Km. 4,69 Font de la Teuleria, també a la dreta però al costat mateix del camí.
 • Km. 5,25 Passem per la base del Roc, formació rocosa de grans dimensions. A l’esquerra hi ha les restes de Cal Ferrús.
 • Km. 5,83 Travessem un torrent, el camí gira bruscament a la dreta i comença a pujar amb força. Ara comença el desnivell de debò.
 • Km. 6,46 El camí ha girat bruscament en direcció a la paret de la Roca Gran de Ferrús i ara estem a tocar, continuem a prop de la base d’aquesta cinglera en direcció a la Canal Gran (NW).
 • Km. 7,44 l’Estret. Collet on deixem el GR i enfilem el camí més costerut encara seguint marques vermelles i fites (NE), primer per bosc i després plaques de pedra que en algun punt ens ajudarem de les mans, més per equilibri que per progressar.
 • Km. 7,83 Arribem a una mena de terrassa amb bones vistes cap Busa i Port del Comte, estem a les Llosanques, el camí continua enfilant-se en direcció N-NE.
 • Km. 8,21 Assolim la carena que baixa de la Roca Blanca, ara ja veiem el Pedraforca i la Serra de Cadí. Girem cap a la dreta seguint l’esperó. (NE).
 • Km. 8,34 Cim de la Roca Blanca (2289m) Balcó preferent, vistes esplèndides gairebé 360º tan sols en direcció SE la Gallina Pelada ens tanca la visió. Continuarem en aquesta direcció tot seguint la carena que uneix els dos cims sense cap dificultat.
 • Km. 8,75 Cim de la Gallina Pelada (2317m) punt culminant de la Serra d’Ensija. En aquest punt les vistes són similars al de la roca veïna: Serra del Cadí, serra del Moixeró, Andorra, Puigmal, Montseny, Montserrat, Port del Comte, Rasos de Peguera, serra dels Lladres, serra de Queralt,… En aquest cim trobareu una imatge de la Mare de Déu de Queralt amb un contenidor pel llibre registre i una creu de ferro. Continuarem baixant per la carena oposada fins arribar a un collet des del que baixarem més decididament fins al refugi.
 • Km. 9,81 Refugi d’Ensija o Delgado Ubeda, propietat de la F.E.E.C. i guardat per una parella de Manlleu, Na Marta i En Xevi. Preparen tot el que puguis imaginar i més. Si us agrada el curri demaneu el pollastre amb verdures. Tel. 680 79 56 17. Un cop recuperades les forces prosseguim pels Amorriadors en direcció SE.
 • Km. 11,19 Coll que formen el Pla de les Tores i el contrafort que baixa de la Creu de Ferro. Ara toca baixar pel torrent, i al igual que a la pujada, tot de cop. Cal parar atenció a la pedra solta que posarà a prova les nostres habilitats de derrapatge controlat.
 • Km. 12,61 Travessem una pista de terra i deixem decididament el torrent per la seva esquerra al temps que entrem al bosc i el camí és de més bona petja.
 • Km. 13,24 Travessem un altre pista de terra. Hem d’anar a l’aguait de les fites per no perdre el camí.
 • Km. 13,38 Arribem a la darrera pista de terra, per la dreta arribaríem a la cruïlla del GR-107 i GR-107.1 a prop de la Font de la Bruixa, ho recordeu?. Nosaltres continuem per l’esquerra per anar a petar al punt d’inici.
 • Km. 13,62 Cruïlla de camins. Pista asfaltada per l’esquerra direcció Fumanya i Figols per la dreta als Rasos de Peguera i la pista de terra que en direcció SW es dirigeix a Peguera i per on hem començat l’excursió. Final.
Powered by Wikiloc