Racons Transfronterers al voltant de Núria

Imatge
Panoràmica N des de l’inici de la Cresta de l’Hereuet

IBP = 141

Núria – Coll d’Eina – Pic d’Eina – Cresta i agulla de l’Hereuet – l’Estanyol – Coll d’en Bernat – Pic d’Anyeller – Coll de Noufonts – Núria

Itinerari circular amb inici i final a l’estació del cremallera de Núria i que ens porta a un dels racons més encisadors d’aquestes contrades. Gran part de l’itinerari l’efectuem envoltats de cims imponents que ens fan empetitir però que alhora ens donen el caliu propi d’un lloc molt acollidor.

Descripció de l’itinerari:

 • Km. 00,00 Estació del cremallera de Núria. Sortim de l’estació en direcció nord, creuant les instal·lacions d’esquí cap a la dreta.
 • Km. 00,10 Bifurcació. Pal indicador. Deixem el camí que per la dreta, creuant un pont de pedra,  es dirigeix al Noufonts i al Noucreus (GR-11). Continuem per l’esquerra en direcció al Coll d’Eina (Camí transfronterer  TRF). Creuem el torrent i ens enfilem per la vessant oest del Cap de Porc. Després el camí continua planejant.
 • Km. 01,85 Pal indicador. El camí creua el Rieral d’Eina i s’enfila per l’altre vessant, guanyant metres amb llaçades curtes i després gira en direcció SO continuant guanyant alçada, creuem un petit torrent i pugem drets cap a la carena.
 • Km. 03,15 Arribem a dalt de la carena que baixa del cordal principal, Pic de Núria i Pic del Coll d’Eina. Als nostres peus tenim la Coma de Llebrada envoltada pels pics occidentals de Núria que s’estenen de SO a NO: el Puigmal d’Er (2911m), el Puigmal Petit de Segre (2810m), el Pugmal de Segre (2843m), el Puig de la Coma de Finestrelles (2744m) i el Pic de Finestrelles (2828m), darrer cim que podem veure, si ens girem cap a llevant, el Pic d’Eina (2789m) i el Pic de Noufonts (2861m) que separa amb el seu contrafort  S-SO la Coma d’Eina de la Coma Fonda, al fons i una mica a la dreta, el Pic de Noucreus (2799m). Continuem pujant per la carena i passem al costat de la Barraca dels Soldats, creuem la Jaça d’en Raula i al arribar al Pla de la Barraca, als peus del  Pic del Coll d’Eina girem cap a la dreta flanquejant-lo fins al coll.
 • Km. 04,86 Coll d’Eina (2862m) Estem a la divisòria entre el Ripollès i la Cerdanya, a la nostra esquerra el Pic del Coll d’Eina i a la dreta el Pic d’Eina. Deixem el camí que baixa per l’altre vessant cap a l Vall d’Eina i continuem en direcció E-NE evitant el primer ressalt per la dreta.
 • Km. 05,28 Bifurcació. Deixem el corriol que voreja el Pic d’Eina per la dreta i pugem directes per l’esquerra.
 • Km. 05,56 Pic d’Eina (2789m). Panoràmiques limitades tant cap l’oest com cap l’est pels veïns que semblen gegants, sobre tot el Pic de Noufonts, vigilant durant gran part del recorregut, de fet el veurem per totes les seves vessants. Cap al nord baixa la carena  fins el coll de Torre d’Eina i continua fins el propi cim de la Torre de l’Eina, aquesta carena separa la Vall d’Eina al NO del  Circ de les Feixes al NE. Baixem per la carena seguint rastres de camí.
 • Km. 06,08 Abans d’arribar al coll deixem el corriol i ens atansem al turonet  (2722m) que ens queda a la dreta i que és el darrer, o primer ressalt segons es miri, de la cresta de l’Hereuet. A partir d’aquest punt resseguirem la cresta, que atendrem sense deixar d’estar atents, doncs el tipus de roca ens pot donar una sorpresa i un mal pas ens podria donar un ensurt. Abans d’arribar a l’agulla superarem un petit contrafort amb algun pas de II sense gaire exposició.
 • Km. 06,85 Collet que separa l’Agulla de la resta de la cresta. No es tracta d’una agulla esvelta però la seva ubicació la fa atractiva. Veiem una fita a la banda dreta des d’on es desprèn una canaleta herbosa que gira cap la dreta fins una mica més avall del collet. Sembla evident la pujada, es segueix la canaleta fins queda a l’alçada de la fita i amb un pas de tracció IIº (atenció als agafadors que fem servir) superem un tram rocós amb tendència a l’esquerra i que ja perdent verticalitat i per un relleu herbós arribem al cim.
 • Km. 06,87 Agulla de l’Hereuet (2576m) Des d’aquesta talaia el conjunt que formen la paret E de la Torre d’Eina, les curiosos formacions rocoses del Serrat dels Llosers, que ens transporten amb l’imaginació a altres llocs llunyans, i els contraforts del Roc del Boc, ens impressiona i ens deixa estorats una bona estona. Tornem al collet pel mateix lloc per on hem pujat. Molt amb compte si es va en grup de no fer caure pedres. Un cop al collet baixem amb orientació E amb forta pendent herbada fins que la pendent es suavitza en direcció S-SE i girem cap allà prenen com a referència el torrent que baixa cap a l’Estanyol.
 • Km. 07,41 Torrent. El creuem per on veiem que hi ha traces de camí a l’altre marge i les anem seguint, primer en direcció E i poc després decididament SE prenen com a referència el propi Estanyol. Deixem a la nostra dreta una cabana de pedra seca i continuem baixant sense perdre de vista l’estany.
 • Km.07,93 l’Estanyol. Quatre torrents alimenten aquest estany, curiosament el que ve del Circ de les Feixes desvia una gran part de l’aigua per l’esquerra de l’estany i només una part acaba en aquest. Si a l’agulla de l’Hereuet ens sentíem empetitits aquí al fons de les Clotades de l’Estanyol la sensació és més acusada, a part de la propera Cresta de l’Hereuet, en primer terme, tenim per ponent, tota la carena que des del Pic d’Eina ens encercla fins al Roc del Boc, per llevant, el Pic Rodó amb la cresta que l’uneix al Pic d’Anyeller i per acabar, el magestuos Pic de Noufont, per migjorn, acaba de tancar el cercle. A primer cop d’ull l’única sortida és cap a tramuntana seguint el camí que aprofita el recorregut de la Riera de Prats de Balaguer per obrir-se pas. Espai que es fa servir per acampar com ho demostra les restes que malauradament es troben al voltant. Continuarem creuant el desguàs de l’Estanyol que travessarem per un gual de pedres, enllaçant  amb el camí, molt visible, que ve de Planés i es dirigeix a Núria pel Coll de Noufonts en pujada mantinguda.
 • Km. 08,96 Barraca de l’Estanyol. En perfecte estat de revista al meu pas, un bon lloc on refugiar-se en cas de necessitat. El camí comença a pujar més decididament cap el coll fent algunes llaçades.
 • Km. 09,35 Coll d’en Bernat (2619m). Estem al cordal que prové del Pic Rodó i el Pic d’Anyeller, pel nord, per continuar cap al Pic de Noufonts, (S-SO). Deixem la motxilla i ens dirigim per l’ampla cresta cap el Pic d’Anyeller, que anem sortejant per la dreta.
 • Km. 09,56 Pic d’Anyeller (2635m) El cim està format per dos prominències separades per una petita enforcadura. Estem parlant d’una diferència de poc més de 4 metres d’alçada. El cim més occidental està format amb els mateixos materials granítics que la resta de la cresta, en canvi el cim més oriental, forma part d’una banda de material blanquinós que baixa fins el fons de la Valleta. A part de la visió de la part occidental del nostre recorregut, a llevant podem observar la carena que forma el Pic Monoliet (2726m), el Pic del Racó Petit (2784m), el Coll dels Racons, el Pic del Racó Gros (2782m), el Pas del Porc (2589m), el Pic del Pas del Porc (2737m), el Coll de la Fossa (2710m) i tancant el Pic de Noucreus (2799m). Tornem al coll d’en Bernat pel mateix camí que hem vingut. Continuem pujant lleugerament pel mateix contrafort que baixa del Pic de Noufonts i als pocs metres comencem a flanquejar aquest en direcció al coll amb un puja baixa entretingut.
 • Km.  10,90 Coll de Noufonts (2654m) Tornem a ser a la línia divisòria de les dues comarques. A la dreta el camí puja cap al Pic de Noufonts i per l’esquerra cap el Pic de Noucreus, a pocs metres en aquest sentit veiem la Barraca de Noufonts que tant de servei ens ha fet a més d’un. Baixem pel camí que és força dret fent algunes ziga-zagues cap a la Reconca de Noufonts.
 • Km. 11,46 Noufonts. Es tracta d’un grup de fonts d’aigua molt freda que brollen de costat a terra. Un bon lloc per fer una aturadeta i refrescar-nos. Continuem baixant (SO) creuant prats inacabables on les vaques i els cavalls pasturen plàcidament. Quan el camí s’acosta al Torrent de Noufonts el camí guanya pendent de baixada i canvia l’orientació a SE.
 • Km. 13,32 Les Molleres. Bifurcació. Pal indicador. Per l’esquerra s’obre la Coma de l’Olla i el camí que puja en direcció al Coll de Noucreus, continuem per la dreta en direcció a un pont de fusta ben visible, es tracta del Pont de l’Escudé que travessem i continuem baixant pel camí deixant el torrent a la nostra dreta.
 • Km. 14,91 Estació del cremallera de Núria. Per entrar a la mateixa hem de donar la volta pel edifici del davant i creuar el pont de fusta cobert que uneix aquest edifici amb l’estació, doncs no es pot entrar pel mateix lloc que hem sortit aquest matí. Fi de l’excursió.
Powered by Wikiloc