Travessa del Vignemale

El pic de Vinyamala (Vinhamala en occità, Comachibosa en aragonès o Vignemale en francès) és una muntanya de 3.298 m d’altitud, amb una prominència de 1.029 m, situat al massís homònim, als Pirineus, entre la província d’Osca (Aragó) i el departament dels Alts Pirineus (França). És el pic més alt del vessant nord del Pirineu i del massís al qual pertany.
Al nord s’hi troben les valls de Gaube i Lutour, a l’oest la d’Ossoue, i al sud-est la d’Ara. El massís s’estructura en forma de circ al voltant de la Glacera d’Ossoue, amb un total de 16 tresmils. La Glacera d’Ossoue és el segon en extensió de gel del Pirineu, després del de l’Aneto, si bé conserva la característica forma de llengua que li dóna el seu aspecte alpí.

S’hi accedeix des dels refugis propers d’Oulettes i Bayssellance, al nord, des d’on s’inicia la ruta més transitada que travessa la Glacera d’Ossoue. Menys freqüent és atacar el cim des de la vall d’Ara.

Donant-li voltes al tema, i després de consultar diferents alternatives, em vaig decantar per la què, dins de les meves possibilitats, semblava més atractiva. La volta i ascensió a la Pique Longue du Vignemale en tres dies. Aquesta va ser la nostra ruta:

Itinerari circular amb inici i final a l’aparcament de San Nicolás de Bujaruelo, amb el següent recorregut:

Primer dia

San Nicolás de Bujaruelo – Refuge Bayssellance
KmDescripció
0,00Sortim de l’aparcament en direcció al refugi que veiem a l’altra banda (N 37º).
0,21Deixem a la dreta l’ermita i el refugi i a l’esquerra una pista tancada a la circulació que dur a la Vall d’Otal.
0,32Creuem el riu Ara pel pont romànic de Bujaruelo
0,40Cruïlla. Senyalització vertical. Ens trobem amb el GR 11, que per la dreta (S) va cap a la Vall d’Ordesa i per l’esquerra cap a Panticosa per la Vall d’Ara i per on tornarem.
Continuem recte amunt pel GR-T 30 cap al Port de Bujaruelo o de Gavarnie. La pujada és forta i constant i va fent algunes marrades.
1,52Bifurcació. Senyalització vertical. Deixem el GRT 30 i continuem per l’esquerra cap al Ibón de Bernatuara.
1,17Una pasera ens permet creuar el barranco de Sandaruelo. Nosaltres aquí vam badar i vam fer una mica de volta fiins arribar al Refugio de la Plana de Sandaruelo.
2,39Refugio de la Plana de Sandaruelo. Petit refugi d’ús pastoral amb capacitat per a 8 places. El camí ara es va enfilant pel marge dret del Barranco de Bernatuara.
3,88El camí fa un marcat revolt i canviem de direcció (NO) la pendent s’accentua i marxem fent petites ziga-zagues.
5,32la pendent afluixa i fem un llarg flanqueig cap a la dreta. Veiem el Taillon i el Gabieto Sur a la nostra dreta.
5,68Arribem al collet que formen els esperons sud del Pico de la Bernatuara i del Pic de Gabiet, als nostres peus tenim l’Ibón de Bernatuara, típic llac d’origen glaciar, encaixonat entre els dos pics, just enfront a l’altra banda veiem clarament el Puerto de la Bernatuara, cap a on ens dirigim tot vorejant el llac per l’esquerra.
5,83Desprès de baixar del collet, caminem per la bora de llac i enfilem la pujada al Puerto.
5,99En aquest punt el camí canvia de direcció i puja en fortes marrades.
6,09Puerto de la Bernatuara (2339m). Pas natural entre França i Espanya. Davant nostre s’obre la Vall de la Canal per on baixarem fins a enllaçar amb la Vallée d’Ossoue. A l’esquerra, cap al nordoest, la carena que des del Pic de Bernatuara continua vers el Pico Crapera i el Pico el Cardal. Enfront i a la dreta (NE) s’aixeca isolat el Pic des Sècres.
Tirem avall per camí ben definit amb una pendent que es va suavitzant a mesura que baixem.
7,41Els diferents torrents que baixan de les muntanyes veines formen ja el Riu de Lourdes. Continuem baixant pel marge esquerre del torrent.
9,06Cruïlla. Senyalització vertical. Ens trobem amb el GR 10, (Pont d’Espagne à Cauterets – Gavarnie) per la dreta (E-SE) podríem arribar a Gavarnie tot passant pel Refuge Grange de Holle. Continuem seguint el GR per l’esquerra en direcció al Refuge Bayssellance.
9,10Per l’esquerra, uns metres més amunt, hi ha la Cabane de Lourdes. Seguim baixant en direcció N-NO.
10,71Barrage d’Ossou. Petit embassament que regula les aigües del Riu des Oulettes. Per no perdre alçada el voregem per l’esquerra i més endavant creuem el riu per anar a cercar el GR.
11,40Tornem a agafar el GR i ja no el deixarem fins arribar al refugi.
12,12Travessem el riu per una passera. Comencem a pujar per les vessants dels Tapou.
12,82Després d’unes llaçades estem a l’alçada de la capçada del salt d’aigua del Tapou. Continuem tot planejant snse gaunyar massa alçada.
13,66Creuem el Riu de Montferrat que baixa directament del que queda del Glacier de Montferrat i comencem un tram força costerut.
14,46Creuem un parell de torrents que baixen del Glacier d’Ossoue planejant.
14,78Gir de 90º i comencem una forta pujada.
15,09Bifurcació. Senyalització vertical. Per la dreta podríem arribar al Refuge d’Estom pel Col des Gentianes. Continuem en direcció al Refugi. La pendent es suavitza.
15,66Grotte Bellevue. 3 coves que es poden utilitzar com a refugis situats als peus de la glacera d’ossoue. No accessible a l’hivern. Mullat a principis d’estiu. La seva ubicació permet accedir a la glacera d’Ossoue sense haver de pujar fins al refugi. 
15,77Bifurcació. Deixem  a l’esquerra els camins que duen a la glacera i girem en direcció NE en forta pujada.
16,05Bifurcació. Deixem a l’esquerra el camí que es fa servir per anar a la glacera baixant des del refugi i que demà seguirem. Continuem amb la pujada.
16,15Tornem a canviar de direcció (NO) i seguim pujant més suaument.
16,58Nou canvi de direcció (NE). El refugi és a tocar.
16,66Refuge Bayssellance (2654m). Hi ha espais per plantar la tenda al voltant del refugi.
Un mar de núvols s’escampa per la vall per on hem pujat, per on sembla que naveguin el Gabieto i el Tallon, i una mica més a l’esquerra albirem la bretxa de Roldan. Davant nostre, un xic a l’esquerra sobresurt imponent el Pic de Labas (2948m).
Un bon sopar i a dormir.  
Valle d’Ossoue des del Refuge Bayssellance

Segon dia

Refuge de Bayssellance – Pique Longue du Vignemale – Refuge des Oulettes de Gaube
KmDescripció
0,00Refuge de Baysellance. Tirem avall pel GR per on vam venir ahir.
0,59Bifurcació. Deixem el GR per on veníem i agafem el corriol que surt per la dreta. El camí fa una diagonal ascendent per les pedreres que baixant de la Crête du Petit Vignemale
1,11Per l’esquerra baixa un dels camins que venen de les Grotte Bellevue. Continuem en direcció SO.
1,45Per l’esquerra baixa l’altre camí que ve de les Grotte Bellevue. Continuem en direcció SO. Creuem una torrentera.
1,77Creuem un altre torrent i enfilem un seguit de ressalts i blocs del que va ser en el seu dia la glacera d’Ossoue. Pugem per l’esquerra de la llegua de neu i glaç
3,00Quan la pendent afluixa i la glacera s’obre als nostres ulls com un gran circ ens posem els grampons i ens dirigim en diagonal, tot creuant la glacera en direcció al peu de la Pique Longe.
El gruix de gel es gairebé inexistent, els rierols d’aigua corren per tot arreu i podem veure el terra ferma a sota.
3,59A l’alçada del Piton Carré hi ha més gruix de neu i contiuem avançant fins al peu de la paret.
3,90Arribem al peu de la paret, ens traiem els grampons, pugem uns metres en diagonal cap a la dreta fins a un replà proper, deixem les motxilles i comencem la grimpada. En general la roca és bastant bona però, cal prestar atenció.
4,09Assolim la cresta cimera i continuem per terreny fàcil cap a la dreta fins al cim.
4,14Pique Longue du Vignemale (3299m). Mirador excepcional del Circ d’Ossoue. Piton Carré, Punta Chaussenque, Espalda Chaussenque i Petit Vignemale, per l’esquerra i Pic du Clot de la Hount, Cerbillona, Pico Central i Montferrat, per la dreta. Més lluny d’est a Sudest distinguim el Pic du Midi de Bigorre, Pic Long, Monte Perdido i Taillon. Cap al Nord i Nord-est el Pic du Balaïtous i Pic du Midi d’Ossau. Un cop fetes les fotos de rigor, desgrimpem fins on tenim les motxilles, baixem fins a tocar de la glacera, tornem a calçar els grampons i tornem a creuar-la.
5,36Arribem al final de la glacera on guardem definitivament els grampons i continuem baixant cercant, més o menys, el mateix camí de pujada.
6,97Deixem a la dreta el primer camí que baixa a les grutes.
7,37Deixem a la dreta el segon camí que baixa a les grutes. Creuem les pedreres que baixen de la Crête du Petit Vignemale.
7,86Arribem al GR i ara toca tornar a pujar fins al refugi.
8,44Refuge Bayssellance. Atura tècnica per recuperar forces. Continuem pel GR fent algunes marrades per facilitar la pujada.
9,29Hourquette d’Ossoue (2734m). Per l’esquerra veiem el camí que puja al Petit Vignemale, al front se’ns obre les Oulettes de Gaube. Ara toca baixar tot seguint el GR.
10,93Després d’una llarga diagonal cap al Nord, el camí canvia a direcció O i comença a perdre alçada amb rapidesa tot fent llaçades que sembla que no s’acabin mai.
11,89Fi de les marrades. Ara canviem la direcció a S-SO.
12,16Tornem a canviar de direcció (N-NO) i tornem a perdre força alçada.
12,94Refuge des Oulettes de Gaube. (2151m). Des de la seva terrassa gaudim d’una de les millors panoràmiques muntanyenques del Pirineu: el Circ del Glacier des Oulettes, el Glacier du Petit Vignemale, les parets Nord de la Pique Longue, el Couloir de Gaube, Piton Carré, Punta Chausenque, Espalda Chausenque i Petit Vignemale.
Cervesa de barril, sopar, música en directe a cop de piano i a dormir.
Pared Nord del Vignemale des de Oulettes de Gaube

Tercer dia

Refuge des Oulettes de Gaube – San Nicolás de Bujaruelo
KmDescripció
0,00Refuge des Oulettes de Gaube. (2151m). Sortim en direcció NO tot seguint el GR.
0,14Un pont ens permet travessar el torrent (Gave des Oulettes de Gaube). Deixem el GR i agafem el sender de l’esquerra tot creuant la zona d’acampada. (S-SO).
0,72Comença la pujada més pronunciada cap al Collado de los Mulos.
1,17Darrera mirada cap al Glacier des Oulettes i la pared nord de la Pique Longue. Canvien de direcció a NO.
1,43Bifurcació. Per l’esquerra surt el camí que puja al Col des Oulettes. Continuem el nostre camí.
1,67Canvi de direcció. (E-SE). La pendednt afluixa una mica.
2,36Collado de los Mulos (2594m) Pas fronterer. A la dreta tenim la Pointe des Frêres Couffitte (2808m) i a l’esquerra  el Pic des Oulettes (2759m). Davant nostre s’obre el Circ del Ara, tancat pel Pic Alphonse Meillon (2930m) i la cresta amb les Aiguilles du Chabarrou que l’uneixen a la Pointe des Frêres Couffitte.
Comença la baixada.
2,65Bifurcació. Senyalització vertical. Deixem a la dreta el camí transfronterer que torna a França pel Col d’Arratille (2526m).
3,06El camí continua pel marge esquerre del torrent i va a guanyar un petit collet (2371m) just en el punt on va a petar el camí del Col des Oulettes.
Com no ens ve de gust fer la pujadeta continuem pel marge dret, sense camí fresat però és tot baixada.
4,46Ens trobem a la zona anomenada Los Batanes, anem creuant diferents torrents que van a donar a l’Ara. Tenim una bona panoràmica de la vessant NO de la Pique Longue i el Clot de la Hounte i les seves agulles.
5,39Per la dreta apareix el corriol que puja cap al Collado de Letrero (2642m) tot passant pels Ibones de los Batanes. Continuem al nostre aire.
6,05En aquest punt veiem a l’altra llera del riu que el camí passa a tocar i decidim creuar el riu i seguir pel camí
6,54Cromlechs de los Batanes. Es tracta de cercles formats per pedres d’origen prehistòric.
7,08Empalmem amb el GR 11 (Etapa 13: Balneario de Panticosa – San Nicolás de Bujaruelo) que va pujant en direcció als Baños de Panticosa pel Barranco de los Batanes i la Collada Brazato (2566m), el seguim en direcció oposada i ja no el deixarem fins a Bujaruelo. El camí continua encaixonat entre el Massís de Vinyamala, a l’esquerra, i els contraforts del Pico Bacias (2754m) a la dreta.
8,57Arribem a una zona més oberta. Per la dreta hi ha un camí en direcció a la zona d’Espelús pel Barranco Bacias. També es troben els Cromlechs de la Montaña de Bergua. Estem a la zona anomenada els Dos Rios.
9,18Deixem a l’esquerra el corriol que puja pel Barranco de los Muxarés per on s’inicien itineraris com pujar al Cerbillona i Col Lady Lyster pel Corredor de la Moskowa o la travessa al Montferrat per la cresta del Grand Tapou i les Puntes Inferior i Superior.
9,27Refugio del Cerbillonar. Senyalització a les seves parets exteriors.
El camí es torna a encaixonar.
11,40Trobem una bassa i entrem en un bosc. 
12,60Iniciem una curta però forta baixada.
13,05Refugio del Vado d’Ordiso. Bifurcació. Senyalització vertical. Deixem a l’esquerra el camí que baixa cap al Puente d’Ordiso que permet travessar el riu Ara i ascendir a la Peña d’Ordiso, al Salto as Ferreras, molt concorregut a l’estiu, o al propi Puerto de Ordiso (2555m) que dona accés a la zona del Valle de Tena.
El camí es converteix en pista forestal recorrent zona boscosa, la vall es torna a tancar i el riu  va creant salts i ràpids.
14,17Creuem el Barranco el Salto Pich que com indica fa un salt d’aigua.
14,58Deixem a l’esquerra el camí que travessa el riu Ara pel Pont Penjant del Burguil que permet acostar-se a la Vall d’Otal.
15,55Las Trapas. Pas barrat per a vehicles. La Vall s’obre i tenim una bona panoràmica.
16,07La pista fa un revol molt pronunciat per baixar a creuar el riu Ara pel Pont Oncins.
16,17Deixem la pista que va al pont i continuem per l’esquerra seguint el GR. Continuem molt a prop de la llera del riu. Com es estiu hi ha una gran quantitat de gent repartida al llarg de la riba.
17,72Cruïlla. Senyalització vertical. Ens trobem de nou al principi del cercle. Deixem el GR, creuem el Pont de Bujaruelo i anem fins on tenim aparcat el vehicle tot voltant el càmping.
18,27Fi de la travessa.
Powered by Wikiloc