Roques de Benet (lo Castell)

Segon dia d’estada als Ports i després del Tossal d’en Grilló i la Muntanya de Santa Bàrbara avui toca pujar a les Roques de Benet.

Les Roques de Benet o Roques d’en Benet, de 1.017 metres, estan situades al centre de tot el conjunt de muntanyes, separades del municipi d’Horta de Sant Joan per una gran plana. Atreuen la mirada i són punt de referència de tot el territori. Aquestes impressionants roques, són una de les formacions muntanyoses més característiques i emblemàtiques del Parc Natural dels Ports. Les seves parets verticals de conglomerat s’aixequen gairebé 300 m i cauen a plom sobre un sòcol calcari.

El seu nom originari, Bene, és àrab i ja està recollit a la carta de poblament cristià del segle XII. El camí per pujar-hi està indicat i és apte per a tothom que tingui una mínima forma física. Des del cim del Castell, a 1017 m, gaudim d’una visió a vol d’ocell fantàstica de tota la plana que tenim al davant i de les muntanyes que l’envolten.

kmDescripció
0,00Cruïlla de les Eres. Hi ha espai per aparcar diversos vehicles. Comencem a caminar per la pista de terra en direcció E-NE.
0,10Bifurcació. Deixem la pista i agafem el corriol que surt per la dreta i que baixa cap al barranc.
0,21Creuem el Barranc de la Pineda que, en aquesta ocasió, està sec. El camí continua paralel al barranc.
0,50En aquest punt es pot creuar el barranc i enllaçar amb el camí de Mas de Burot i per l’esquerra surt el corriol que puja a la Penya del Gall on es troben restes d’un assentament ibèric.
0,76Deixem a la dreta un camí en pujada.
1,02Ens fiquem per dins del barranc i trobem uns grans rocs caiguts en alguna esllavissada.
1,09Deixem el barranc i el camí s’enfila amb força.
1,27Comencem una llarga llaçada cap a l’esquerra en direcció N.
1,37El camí canvia a direcció SE.
1,42Sortim a la pista que volta per les Roques de Benet i la seguim unus metres en direcció S.
1,48Deixem la pista i ens enfilem per un corriol a l’esquerra,
1,70Creuem una tartera en diagonal ascendent.
1,86Arribem a l’alçada de la Cova de l’Angarra. Per visitar-la cal que pugem uns marges de pedra. La cova de l’Angerra és un antic conducte càrstic que serví de lloc de cleda i habitació.
L’accés balmat presenta les restes d’un mur de pedra seca que possiblement fou utilitzat com a cleda per a ramats. A continuació un nou mur que fa d’entrada de la cova que serví d’habitacle, doncs, aquest mur, l’abundant sutge a les parets i al sostre, i la captació i emmagatzemament d’aigua a l’interior, semblen indicar la utilització de la cova com habitació. Aquí comença la galeria que té unes dimensions de 6 metres d’alt per 4,50 metres d’ampla. A continuació trobem un primer tram de galeria de 13 metres de longitud, amb 3 metres d’amplada i 2,90 metres d’alçada, que ens porta a una petita rampa, de +1 metre, on baixa el sostre. La galeria continua amb unes dimensions d’1,80 metres d’alt i 2 metres d’ampla, aquí veiem una estalagmita d’1 metre de diàmetre amb una concavitat central que recull l’aigua d’un petit degotall provinent del sostre, és el lloc de la cova on trobem desenvolupat el procés litogènic, al final d’aquesta galeria el sostre baixa fins uns 60 cm, passat aquest punt trobem una saleta de 3,50 metres d’amplada per 1 metre d’alçada on finalitza la cova amb un recorregut total de 30 metres. 
2,05Deixem a la dreta un  corriol que puja en direcció al camí de l’Agulla del Kildo.
2,17El camí canvia a direcció NE i comença a pujar amb força per una canal.
2,25la canal s’estreny i el terra és cobert de codols.
2,34Uns grans blocs ens obliguen a fer una mica de contorsionisme per poder passar per entre mig.
2,40Arribem dalt d’una gran balconada. Per la dreta surtel camí que baixa cap a la Font de les Roques de Benet. A la nostra esquerra s’aixeca el darrer tram de paret que haurem de superar tot cercant un millor punt. Continuem rectes en direcció N.
2,54Bifurcació. Trobem un piló indicador si sequim rectes ens indica que es tracta d’un tram perillòs, és per on tornarem després. Girem a l’esquerra per anar a buscar una canaleta.
2,58Una canaleta de pedra solta ens dur al punt més alt.
2,67lo Castell o Roca Grossa (1017m) 100 cims essencial. Cim allargat de roca nua amb algun matoll que s’estén de nord a sud. Extensa panoràmica 360º, cap al NE distingim el Tossal d’en Grilló que vam tenir ocasió de pujar ahir i a la seva dreta la Punta dels Raus i més a la dreta la Punta de l’Aigua. Si les condicions son òptimes cap al Nord podríem distingir Monte Perdido, Posets, Turbón i l’Aneto. Cap a l’E-SE destaquen la Moleta del Camp. Cap al sud sobresurt el Caro. Continuem en direcció NE i baixem un petit ressalt.
2,88Un cop a l’extrem de la Roca hem de baixar amb compte a cercar el collet que forma amb la Roca petita.
2,93Collet. Amb una curta grimpada ens situem dalt de la Roca Petita.
2,99Roca Petita. (999m). Tornem des grimpant al collet.
3,02Collet. Continuem baixant en direcció S.
3,09Tenim l’opció de grimpar directes per l’aresta SW de la Roca Mitjana però, he potat per envoltar-la i anar a buscar el llom que permet l’accès per la seva banda NE. Anem voltant els resalts rocosos en direcció NE.
3,31Tirem pel dret per anar a busca el llom rocós del cingle. Un cop dalt el resseguim en direcció SW.
3,51Punt culminant de la Roca Mitjana (1001m). Tornem per on em vingut.
3,86 Comencem a derivar en direcció S per anar a trobar el camí de baixada.
4,07Retrobem el camí de baixada. Hem d’estar atents a les fites que ens indiquem el millor pas per baixar el resalt i ficar-nos en una canal.
4,26Un altre ressalt ens obliga a canviar de direcció SE per anar a buscar l’esperó que tenim davant i continuar en direcció NE.
4,43Font de les Roques de Benet. Espectacular racó als peus de la Roca Mitjana i l’impressionant roca del Cap de Gos. Ens entretenim una mica mirant pels voltants abans de continuar en direcció S.
4,85El Camí va resseguint el voral del cingle i si ens fixem, en direcció sud, veiem una roca foradada. Segons la Editorial Piolet es tracta de l’Agulla del Kildo.
4,98Bifurcació. A la dreta un corriol ens duria al camí de pujada a les Roques de Benet. Continuem
5,00Una clariana enes permet tenir una vista inmillorable de l’Agulla del Kildo i la canal per la que comencem a baixar amb força.
5,13Pas clau. Un tram de roca ens dificulta la baixada doncs no tenim una bona visió per gestionar els pocs punts de suport. Després d’uns moments d’incertesa opto per llançar la motxilla al peu de la canal  i mig rapant acabo saltant. És evident que de pujada no ha de resultar tant complicat fins i tot hi ha una pila de pedres per guanyar una mica d’alçada i facilitar el pas, malgrat que des de dalt no es veuen i tampoc servirien de gaire.
Continuem baixant per la canal.
5,16Deixem el camí i ens acostem a la roca foradada per donar un cop d’ull. 
5,19Roca Foradada (Agulla del Kildo) (838m). El caire del forat és força estret, una mica  a la dreta hi ha un petit forat. Des d’aquí tenim una bona panoràmica del camí per on hem vingut i del Cap de Gos i lo Faralló. Tornem al camí i continuem baixant per la canal que definitivament s’obre i ens aboca a una tartera per on hem d’anar en compte de no caure.
5,44Finalment sortim a la pista del Avellanar que volta les Roques de Benet i la seguim en direcció NE.
5,67Cap a l’est tenim una bona panoràmica de la Punta de Ganxos i més cap al nord la Punta de l’Ereta.
6,25El camí entra definitivament en l’obaga als peus de lo Faralló i seguim en direcció oest.
6,62Passem pels peus de la paret nord del Cap de Gos.
7,00Ara el camí agafa orientació sud-oest.
7,30Passem per sota del Puro. Agulla separada pocs metres del cingle.
A l’oest la vista de la Gronsa, fantàstic amfiteatre a manera d’embut. Continuem per la pista. Al mapa de la Editorial Piolet surt dibuixat el que hauria de ser un corriol que abandona la pista i fa drecera per evitar els llargs revolts que fa la pista. Després de dedicar una bona estona a la recerca no vaig trobar res.
7,73Trobem la barrera que impedeix la circulació de vehicles.
7,85Bifurcació. Deixem la pista que continua fins al Coll de Medrano i girem a la dreta tot de baixada.
8,58Per la dreta surt una pista amb el pas barrat. Ara el camí agafa orientació sud-oest.
9,15Per l’esquerra una pista dur al Mas de Burot.
9,36Bifurcació. Per l’esquerra trobem el camí que hem agafat aquest matí. Tanquem així el cercle.
9,46Aparcament. Fi de l’excursió.
Wikiloc