Punta del Curull

La Punta del Curull és una muntanya de 1.022 metres situada a la serra de la Llena, entre el municipi de Vilanova de Prades a la Conca de Barberà i el municipi d’El Vilosell a les Garrigues.

La pujada a aquest cim, amb menys de 2 km des de Vilanova de Prades, és pot fer caminant en prop d’una hora sense despentinar-se, fins i tot es pot arribar en cotxe fins al Pla de la Galdana i aleshores tan sols resten uns 500 metres fins al cim.

Per tal d’allargar l’excursió i fer raonable el fet d’arribar fins aquí podem jugar amb els diferents punts d’interès que hi han pel voltants i fer el vostre itinerari a mida. A continuació detallo el que vaig completar.

kmDescripció
0,00Sortim de l’aparcament en direcció E-NE per la mateixa carretera TV-7004.
0,04Tombem el primer carrer a l’esquerra. Rètol al Camping i al Restaurant els Ceps. També podem continuar fins a la rotonda i agafar la pista a l’esquerra, hi ha un rètol indicatiu: Camí a la Serra Llena.
0,07Agafem un sender que per la dreta creua un camps d’ametllers.
0,14Agafem la pista cimentada del Camí a la Serra Llena
0,52Deixem la pista i agafem un camí carreter a l’esquerra en pujada.
0,69Obviem el camí de l’esquerra i continuem pujant, el camí fa un pronunciat revolt, dreta, esquerra.
0,88Una fita per la dreta ens indica el camí que en forta pujada es dirigeix cap al cingle (NO).
0,98Arribem al peu del cingle i el camí el va resseguint en direcció N-NE. És tracta d’un camí que es fa servir per anar a peu de les vies d’escalada esportiva que hi podem veure en aquestes parets.
1,21Ens topem amb un resalt d’uns 2 metres que superem grimpant. Un cop dalt hi ha una instalació del que sembla una tirolina, el cable arriba a un contrafort, del mateix cingle que hem pujat, a uns 100 metres en direcció E. Continuem pujant en direcció NE.
1,36Pla de la Galdana. Cruïlla de camins. Senyalització vertical. Aquesta pista és el mateix Camí de la Serra Llena que hem deixat enrere. Continuem cap a la Punta Curull (SE), a l’arribar al cingle el camí gira cap a l’E-NE. Ja veiem el cim.
1,87Punta Curull. (1022m). 💯 cims essencial. Senyalització vertical. Pessebre de ferro. Plafó informatiu. Panoràmica cap al Sud des del Monestir de Poblet a l’Est fins la Roca Corbatera a l’oest, passant pel Tossal gros, Tossal de la Baltasana i la Punta de la Gritella. Cap al Nord albirem la població de Vilosell i les Garrigues. Si hi ha sort fins al Prepirineu i Pirineu.
Tornem per on hem vingut.
1,90Girem a la dreta i comencem a baixa en direcció N.
2,29Cruïlla. Tornem a creuar la pista cimentada del Camí a la Serra Llena. Senyalització vertical. Continuem en la mateixa direcció.
2,38Enllacem amb el PR-C 184. No està documentat (potser no està homologat) a la pàgina web de la FEEC però, es tracta d’un recorregut circula entre Vilanova de Prades i l’ermita de Sant Sebastià al Vilosell, tornant pel Crucifix.
Continuem baixant per l’esquerra.
3,13Deixem el PR que continua baixant per la dreta i uns metres més endavant agafem un corriol que puja per l’esquerra.
3,28Acaba la pujada i el camí desprès de revoltar un torrent comença a baixar.
4,07Cruïlla. Senyalització vertical. Enllacem amb el PR-C 184. Continuem per la dreta per donar un cop d’ull a la Font de Marinyana. (És pot obviar tranquilament)
4,26Font de Marinyana. En mig del bosc en ple Barranc del Crucifix neix aquesta font. El seu nom segurament correspon al de l’antic propietari de la finca on s’emplaça. Recentment s’hi ha construït una petita caseta per controlar millor la sortida de l’aigua però que en definitiva no es pot fer servir, doncs està captiva. Tornem fins a la cruïlla i continuem en direcció a Sant Miquel de la Tosca.
4,55Bifurcació. Senyalització vertical. Deixem el PR que per l’esquerra puja cap als Calaixos. 
4,69Coll dels Bons Aires (747m). El camí baixa cap a Sant Miquel.
5,12Sant Miquel de la Tosca. Aquest paratge, al peu de la Serra de la Llena i a 4 quilòmetres del Vilosell, és un dels indrets més populars i apreciats pels veïns del municipi. De fet, cada any a primers de maig s’hi celebra l’Aplec de Sant Miquel de la Tosca, amb un dinar de germanor i una ballada de sardanes. En aquesta zona és on hi ha Les Fontetes, on neix el riu Set, i a 50 metres es troba l’ermita de Sant Miquel de la Tosca, lloc de trobada d’aplecs de la comarca.
Hi han taules i bancs de pedra i una font obrada. També trobem un plafó informatiu de la ruta del Riu Set i un altre sobre la Vall del Set i l’Ermita de Sant Miquel.  Continuarem en direcció sud, travessant l’àrea de lleure i l’explanada (O) on deuen aparcar els vehicles. Just a la dreta surt el camí de pujada cap al Coll de l’Abellar i el Cim de la Cogulla.
5,22inici del camí al Coll de l’Abellar. Senyalització vertical. Camí amb forta pendent, 300 de desnivell en meys de 2 km.
6,15Arribem a una aclarida del bosc i hem de fer un gir de 315º a l’esquerra per continuar pujant.
6,54Bifurcació. Per la dreta aniríem al Coll de l’Abellar, continuem per la dreta en direcció al Cim de la Cogulla.
6,97Just abans d’arribar a la pista del Camí de la Serra Llena trobem una cruïlla on surten un parell de corriols que per la dreta s’atançan al Cim de la Cogulla, on hi veiem una torre de vigilancia contra el foc i unes antenes.
6,98Camí de la Serra Llena. Continuem en direcció E-NE.
7,06Passem pel costat de les instalacions d’antenes de comunicacions.
7,41Cruïlla. Senyalització vertical. Enllacem amb el PR-C 184 que en aquest punt creua la pista. El prenem uns metres de baixada en direcció als Calaixos de l’Ereldo.
7,48Deixem el PR que continua baixant per la dreta i seguim les marques grogues, fletxes i ferradures.
7,51Baixem uns metres entre dues roques i ens situem al peu dels grans blocs i seguim el corriol en direcció O.
7,55A l’esquerra hi ha un pas estret entre dues grans roques. Seguim les marques i ens entretenim per les escletxes que en algun punt ens obligaran a treure’ns la motxilla i amagar la panxa si volem continuar. Hi ha diferents forats i escletxes per investigar si tenim ganes.
Quan acabem tornem al pas d’entrada. i seguim el corriol cap a l’esquerra.
7,79Arribem a una zona amb uns grans blocs de roca conglomerada i girem cap a l’esquerra. Passem entre roques i de nou girem a l’esquerra que ens durà a l’entrada de la cova dels Calaixos. 
7,81Cova dels Calaixos de l’Ereldo o de l’Home Fe. Per entrar a la cova ens hem d’ajupir uns pocs metres i un cop dins ens podem posar drets. No necessitem cap llanterna. És la cova de l’Home Fe coneguda popularment com la cova dels Calaixos. Segons conta la llegenda, durant les guerres carlines un home s’amagava en aquest forat i de tant en tant sortia i des de damunt la roca del Sentinella es posava a cridar: “Gent de Vilanova, tingueu fe, que la guerra s’acabarà”. I des d’aleshores li van dir l’Home Fe. Desfarem el camí fins al camí de la serra de la Llena. És molt important seguir les marques de ferradura grogues per no despistar-nos. 
8,22Camí de la Serra Llena. (el quilometratge podrà variar en funció del recorregut que haguem fet pels Calaixos) Travessem la pista i continuarem seguim les marques del PR fins a Vilanova. (SE).
8,49En aquest punt a l’esquerra hi ha un tram equipat amb cordes i grapes que de baixada ens portaria al corriol que hem fet de pujada, fins al peu del cingle, a l’inici de la jornada. Continuem pel PR obviant tots el camins que anem trobant i que porten als camps que ens envolten.
9,16Arribem a les primeres cases de Vilanova tot just per darrere de l’església de Sant salvador de Vilanova que envoltem fins a la seva façana principal.
9,26Enllacem amb la carretera que travessa tot el poble, girem a l’esquerra i continuem fins on tenim el vehicle. S’ha d’anar amb molt de compte doncs el carrer és ben estret i no hi ha voreres.
9,52arribem on tenim el cotxe, just davant del restaurant Ca la Montserrat. Fi de l’excursió.
wikiloc