la Picossa

La Picossa és una muntanya de 499 metres que es troba al municipi de Móra d’Ebre, a la comarca de la Ribera d’Ebre.

Ben a prop, vers a l’est, hi ha el Cim de l’Estel amb motiu del vistós estel metàl·lic que el corona i amb vistes de 360 graus. Amb tot, hi ha diverses senyals que en desaconsellen pujar-hi perquè hi viu una parella d’àliga cuabarrada sobretot en època de cria entre febrer i maig (veure regulació).

Durant la batalla de l’Ebre a les acaballes de la Guerra Civil espanyola, hom hi situà un punt d’observació de les forces republicanes, bombardejat pels franquistes abans del trencament final del front.

Quan vaig decidir anar a fer aquest cim vaig veure que l’itinerari més interesant, des del meu punt de vista, consistia en recórrer la carena circular que, com si es tractés del cràter d’un volcà, encercla el Bosc de les Solanes i los Fraus. Malgrat esser un itinerari prou interessant és massa curt com per merèixer un viatge exclusiu tant llarg, és per això que desprès vaig a anar fins a Pratdip per tal de fer el Tomb a la Cabrafiga i completar la jornada.

Aquesta excursió té l’inici i final a l’àrea de lleure de Sant Jeroni i Santa Madrona.

kmDescripció
0,00Sortim de l’aparcament en direcció a l’ermita de Sant Jeroni (SO).
0,05Ermita de Sant Jeroni – la envoltem per la dreta i seguim uns metres per la pista.
0,10Sortim a un altre pista i girem a l’esquerra.
0,12Deixem la pista i girem a l’esquerra per un descampat tot intentant trobar el camí que puja a la carena.
0,20Creuem un torrent sec i com no veig cap rastre i no tinc ganes de tornar a enrere tiro a munt com les cabres. Primer per un bosquet de pi amb forta pujada fins arribar a la roca nua per on grimpem recte amunt i després cap a la dreta a cercar un pi que ens facilita la progressió. Des d’aquest punt fem una diagonal ascendent cap a la dreta fins assolir la carena i on ens trobem amb el camí de pujada. En definitiva hem fet drecera.
0,35Enllacem amb el camí carener que continua en direcció NO a trams per corriol i a trams per la roca on hem de fer servir les mans per progressar. En poca estona hem superat bastant desnivell i podem veure les ermites als nostre peus.
0,46La pendent es va suavitzant i ja podem veure la Picossa a l’altra banda de la carena circular. Continuem pel camí carener.
0,81Una fita ens indica que estem a la cota de 425m.
0,84Per la dreta surt un corriol que baixa en direcció NO i enllaça amb el GR 171 DEL SANTUARI DE PINÓS ALS PORTS i concretament amb l’etapa 12 Ermita de Sant Jeroni – Ctra. C-43 (Gandesa – Tortosa).
Continuem pel camí carener que va agafant direcció SO.
1,24En aquest punt podem veure que la vessant de ponent s’ha convertit en una cinglera rocosa amb algunes petites agulles que es desprenen en direcció a la Vall del Trempat.
Continuem amb una lleuger pujada.
1,44Cim de la Pena Roja (452m). Una gran fita ens indica el punt més alt. Continuem sense perdre massa alçada. El camí agafa direcció S i poc a poc SE.
1,74Se’ns obra la panoràmica i veiem en primer terme la muntanya de Santa Magdalena de Mucoró amb el  repetidor al seu costat i al fons la Serra de Cardó i els Ports.
2,25Bifurcació. Senyalització vertical en fusta, molt afectada per les inclemències meteorològiques però, encara es poden llegir. El camí que baixa per l’esquerra dur a Sant Jeroni pel Bosc de les Solanes i Los Fraus. Continuem pel camí carener que ja agafa orientació E.
2,76Ens trobem amb un esperó de roca, al seus peus podem veure l’Estel, l’evitem per l’esquerra i poc metres més enllà el superem i tornem a la dreta. Veiem marques de GR però no he trobat cap informació al respecte, pot ser es tracti d’alguna variant no
2,82Un petit replà ens permet veure millor l’Estel. Continuem pujant un tram per roca amb l’ajuda de les mans.
2,84Superat el tram ja tenim a la vista el vèrtex geodèsic del cim. Només ens queda un revolt a la dreta i en pocs metres arribem al cim.
2,89la Picossa (499m) 💯 cims essencial. Vèrtex geodèsic (251139001). Els arbres ens impedeixen tenir una vista panoràmica de 360º. Cap al N-NE destaca, seguint la carena del Parc eòlic, la Punta d’Aguilar (492m) i al fons la Serra del Tormo. Cap al sud el Morral de Cabrafeixet, la Mola de la Buinaca i la Creu de Santos. Cap al SO albirem el Caro, la Punta de l’Enrajolada, la Punta de l’Aigua, la Punta Redona i el Puig Cavaller.
Retrocedim uns metres per on em vingut i agafem el corriol que baixa per la dreta.
3,07El camí segueix la carena i ens trobem un tram rocós que baixem sense dificultat.
3,14Un esperó rocós amb una gran fletxa de color groc ens indica que hem de vorejar-lo per la dreta.
3,26La carena s’estreny bastant i gaudim de bones panoràmiques.
3,34Deixem la carena rocosa uns metres per l’esquerra i la tornem a agafar uns metres més avall. Avall ja veiem Santa Madrona.
3,51Trobem al terra el que va ser la base on hi havia l’Antiga Creu. En aquest punt deixem la carena i baixem amb força cap a l’esquerra i ens fiquem al bosc.
3,79Sortim a la part del darrere de l’ermita de Sant Jeroni que voltem per l’esquerra.
3,81Retrobem la pista per on hem iniciat l’excursió i girem a la dreta.
3,90Aparcament. Fi de l’excursió.
wikiloc