Puig de la Cabrafiga

El puig de la Cabrafiga està situat al terme de Pratdip, comarca del Baix Camp, aproximadament a l’est d’aquest poble. Té 614 metres d’altitud. A prop del coll de Meners es troben les restes d’un assentament ibèric, després convertit en fortificació contra la pirateria, anomenat castellet de la Muga. També hi ha unes antigues mines als voltants del mateix lloc. Aquest muntanya isolada de perfil triangular és ben visible a l’horitzó des de gairebé tota la part costanera de la comarca.

Aquesta ruta la vaig fer el mateix dia que vaig pujar a la Picossa. Després de dibuixar l’itinerari sobre el mapa vaig veure que el recorregut era massa curt i que calia afegir alguna ruta més per tal de completar la jornada i aprofitar el viatge fins aquestes contrades. Buscant alguna excursió que no estigues masa lluny vaig trobar el Tomb de la Cabrafiga, itinerari circular amb inici i final a la població de Pratdip.

Aquest és un dels onze que es poden dur a terme, tenint a aquesta població com a base d’operacions, cadascuna d’elles senyalitzades fent servir un color en particular, com es pot veure en aquest mapa. Pel que fa a la ruta que ens ocupa dir que el blau és el color assignat per la seva senyalització i que ens facilitarà en gran mesura el seu seguiment.

L’inici i final és l’aparcament que existeix al centre de la vila, molt a prop de l’Ajuntament.

kmDescripció
0,00Aparcament municipal de Pratdip. Sortim en direcció N per on hem entrat amb el vehicle.
0,05Carrer Nou, girem a l’esquerra.
0,06Avinguda Catalunya, girem a l’esquerra (S).
0,20Deixem a la dreta les escales que pugen al Castell i en pocs metres continuem per l’Avinguda Catalunya que tomba a l’esquerra.
0,36Sortim a la carretera T-310 i girem a la dreta.
0,46Senyalització vertical – PR-C 90 – Seguim en direcció al Barranc de la Dòvia.
0,62Deixem la carretera i continuem per la pista que baixa per la dreta, primer per ciment i poc desprès per terra.
0,91Creuem el Barranc de la Dòvia. Piló indicatiu.
1,30Capelleta de Sant Isidre – Oratori en una balmeta de pedra tosca. La gent del Prat, de camí a Reus, en passar per davant d’aquesta capelleta s’encomanaven al Sant per tenir un bon viatge i un feliç retorn.
1,47Bifurcació. Senyalització vertical. Continuem de baixada per l’esquerra en direcció al Salt de la Sabinosa – Grauet de les Mugues
1,73A l’altra banda del barranc veiem les restes d’un aqüeducte adossat a la paret del cingle. En aquest punt el camí fa una marrada, dreta-esquerra i guanya alçada.
2,21Bifurcació. Senyalització vertical. Continuem de baixada per l’esquerra en direcció al Salt de la Sabinosa – Grauet de les Mugues – Coll dels Meners.
2,35Salt de la Sabinosa – Per gaudir d’aquest racó és preferible realitzar la ruta després de abundants pluges. Avui no és el cas i està completament sec. Creuem el barranc i continuem prop de la seva llera que tornem a creuar a la dreta més endavant.
2,81Creuem definitivament el barranc i continuem en lleugera pujada (E).
2,87Passem per dins del tub que travessa la carretera i per on circula el Barranc de la Cova d’en Bargalló i pocs metres enllà per sota d’un pont. Fem un tomb de 90º.
2,93Senyalització vertical – Continuem en forta pujada cap al Grauet  de les Mugues.
3,29Grauet de les Mugues – Les marques blaves de la ruta ens van senyalant el camí que en aquest tram haurem de fer servir les mans.
3,46Afluja la pujada i podem gaudir d’unes bones panoràmiques envers la Serra de Güena cap a l’oest i l’Hospitalet de l’Infant cap al Sud.
4,00Bifurcació – Senyalització vertical – Deixem per la dreta el camí que dur al Castellet de les Mugues (ruines).
4,04Bifurcació – Senyalització vertical – Deixem per la dreta el camí que dur a la carretera T-310 i T-318 pel Mas de la Cabrafiga.
4,28Bifurcació – Fita amb retol – Per l’esquerra un corriol dur al Pouet de les Mugues. Opcionalment anada i tornada.
4,34Pouet de les Mugues – construcció en pedra seca, fora d’us. Tornem al camí principal perdem alçada i anem en direcció NE.
4,75En aquest punt cal estar atent a les marques, doncs el camí canvia subtadament de direcció NO i comença a guanyar desnivell amb força pendent.
5,12La pendent s’accentua i trobem un tram equipat amb cordes que ens facilita la progressió.
5,21Ens topem amb l’entrada 4 de les antigues mines de Meners. Hi ha quatre boques separades que donen entrada a les mines, les més boniques son les núm. 1, 3 i 4 aquesta ultima compte amb dos galeries. La boca núm. 2 queda a l’ altre costat del pal indicador, i té un petit replà on probablement vivien els meners (miners). D’aquestes mines poca cosa en sabem, dons probablement van ser explotades per gent forana. Sembla ser que van ser operatives des de mitats fins a finals del segle XIX, d’aquí s’extreia galena (avui exhaurida) i ferro de baixa qualitat (goethita), que vulgarment en deien mena. Continuem pujant.
5,26Aquí trobem l’entrada 3. Continuem pujant.
5,36Coll dels Meners. Senyalització vertical. Per l’esquerra ve un corriol que imagino deu venir del Grauet de les Mugues. Continuem per la dreta (N). La pujada es suavitza.
5,78Superem un esperó de roca conegut com el Pas del Cabrit. Poc a poc el camí torna  cap al Nord.
6,00Coll de la Fita de la Partió (486m). Bona panoràmica cap a l’Oest de les Crestes de Cal Perdut i Puig de les Mugues cap al Sud. Estem als peus de l’aresta que baixa del cim del Puig de la Cabrafiga. Ens queda una entretinguda pujada.
6,48Puig de la Cabrafiga (614m). 💯 cims essencial. Vèrtex Geodèsic (258142001). Excel·lent mirador 360º. Al S-SE veiem les urbanitzacions de Miami Platja i l’Hospitalet de l’Infant, continuant vers a l’est: al fons albirem la Punta del Falgar al Delta de l’Ebre, la Punta del Pallars, el Molló Puntaire, el Caro, la Creu de Santos, la Punta de Jovara, Montalt, el Tossal Gran, el Morral de la Seda, Mont-redon, la Miranda, la Creu, Cavall Bernat de Llaveria, Mola de Colldejou, Roca Corbatera, lo Molló, Montclar, Sant Jeroni, Puig de la Talaia i Puig d’Agulles. Comencem a baixar cap al O-SO tot seguint la carena.
7,16Una fita ens senyala que estem a la cota 588m. Continuem amb la mateixa orientació sempre amb magnifiques vistes.
7,23Arribem a l’anomenat Pas del Gos. Es tracta d’un esperó rocós que hem de baixar amb compte i fent servir les mans puntualment. Hi ha el nom pintat en la roca.
7,40Una fita ens senyala que estem a la cota 567m. Continuem amb la mateixa orientació sempre amb magnifiques vistes.
7,43En aquest punt deixem la carena i baixem per la dreta tot vorejant un altre esperó rocós.
7,56El camí s’obre vorejant el cingle i tenim una bona vista de Pratdip. Tornem a baixar per la carena.
7,85Pas dels Grauets. Hi ha el nom pintat a la roca. El camí pasa entre dos petits esperons i a continuació baixa un tram esglaonat de roca tot vorejant el gran morro que forma la cinglera fins a sistuar-nos al seu peu.
8,08Torre d’alta tensió. Bifurcació. Un corriol per l’esquerra mena a les Coves del Grauet i del Sisé. Continuem per la dreta. Baixem un tram amb força pendent fins arribar on finalitza una pista forestal.
8,22Arribem a la pista. Senyalització vertical. Continuem baixant en direcció al camí de les Obagues (E).
8,46Torre d’Alta Tensió.  
8,67El camí fa un tomb de 90º (N) entrant a la obaga.
8,99Tornem a canvia de direcció E.
9,16A l’esquerra del camí trobem les restes d’una estructura de pedra seca que podria correspondre a un pou de neu o nevera.
9,29Piló senyalitzador. Enllacem amb un camí que ve de la carretera i per on ens adrecem (E). Per la dreta aniriem al Coll de la Llena i Canals dels Dips. Rètol indicatiu.
9,46Sortim a la carretera T-310 i girem a la dreta. Fantàstica vista de Pratdip. Piló indicatiu.
9,53Deixem la carretera girant a l’esquerra. Hi ha una petita zona d’aparcament. Continuem pel Carrer Nou
9,74Tot just arribem als abeuradors girem a l’esquerra per anar a l’aparcament.
9,79Aparcament municipal de Pratdip. Final de la ruta.
wikiloc