Tossal Gros

El Tossal Gros és una muntanya de 867 metres que es troba entre els municipis de Figuerola del Camp a l’Alt Camp i el de Montblanc a la Conca de Barberà. És el punt més alt de la serra de Jordà. El cim, situat al capdamunt d’una llarga falla de vora set-cents metres de llargada i seixanta d’alçada relativa entre sostre i mur rep el nom de Tossal Gros o Morrot de Sant Jordi, al qual pertany. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.

Tot buscant sobre el mapa un itinerari que, a més de fer el cim, em portés a visitar alguns punts d’interès de la zona, em vaig percatar que hi han dues rutes circulars anomenades “Un tomb pel Jordà” que tenen el seu inici a la població de Figuerola del Camp. La més curta, de 7,100 km, coincideix amb el camí de natura i fa un recorregut pel Coll de Coloma. La més llarga, de 8,950 km, pasa pel cim en qüestió.

Cap de les dues em va fer patxoca per la seva curta distància i durada i veient que hi ha ben a prop el Castell de Prenafeta i més enllà una Roca Foradada vaig traçar l’itinerari que a continuació comento.

L’itinerari té l’inici i final a l’aparcament municipal de Figuerola del Camp

kmDescripció
0,00Sortim de l’aparcament en direcció S tot envoltant l’esglèsia de Sant Jaume i continuem pel carrer de l’Esglèsia. (SO). Sortim a la Plaça Sant Jaume i continuem pel Carrer de les Portelles.
0,19Font del Viudet. Aigua no tractada. Continuem per la dreta (NO), carrer dels Jardins i sortim del poble.
0,34Cruïlla amb senyalització vertical. Continuem per l’esquerra en direcció al Coll de Prenafeta.
0,55Deixem la pista per la que anem i agafem el corriol de l’esquerra que en baixada ens porta a la Font dels Escanals. 
0,67Font dels Escanals.  És una font petita, però els més vells del poble recorden veure-la rajar antigament de manera abundant, però ara la major part de l’any està seca.
Disposa d’una petita zona de descans, amb una taula i uns bancs. Continuem en lleugera pujada.
0,72Tornem a sortir a la pista.
0,99Bifurcació. Senyalització vertical. Continuem per l’esquerra cap al Coll de Prenafeta.
1,40Senyalització vertical. Continuem en direcció cap al Coll de Prenafeta. Estem al Camí Ral de Vilafranca a Montblanc.
1,87Deixem a la nostra esquerra l’accès a l’Àrea de lleure dels Avellaners. Senyalització vertical. Continuem cap al Coll de Prenafeta.
2,34Cruïlla amb senyalització vertical. Continuem per la dreta en direcció al Coll de Prenafeta en lleugera pujada.
3,02Enllaç amb el GR 7.8 – Conca de Barberà del GR 7 d’Andorra als Ports.
3,88Coll de Prenafeta (675m). Senyalització vertical. Deixem el GR i continuem a la dreta per la pista en direcció al Tossal gros i Coll de Coloma.
4,13Senyalització vertical. La pista es converteix en corriol i comença la pujada més forta.
4,25El camí canvia l’orientació a E-NE i per l’esquerra se’ns presenta una bona panoràmica del Castell de Prenafeta.
4,34Superem un esperó rocos on cal fer servir les mans sense que sigui una veritable grimpada.
4,61Superats els diferents resalts trobem un replanet on podem mirar enrere i veure el camí fet.
4,75Una terrassa ens permet tenir una bona panoràmica cap a l’est del cim i muntanyes veines. 
4,81Tossal Gros o Morrot (867 m) 💯 cims essencial. Senyalització vertical.
Magnífica panoràmica sobre una bona part de Catalunya. Si mirem al sud, veurem la plana del Camp de Tarragona amb tot el mosaic acolorit dels camps de conreus que embolcallen pobles i ciutats. S’estén als nostres peus fins arribar al blau del mar. Cap al nord, en primer terme, les restes del castell de Prenafeta encimbellat, a una cota inferior, sobre la carena paral·lela que tenim sota els peus.
Veiem també la Conca de Barberà enclotada enmig de muntanyes. Les serres del Tossal de Vallbona, del Tallat i de Forès ens limiten la visió de les terres de Ponent, però no del Prepirineu i dels cims dels Pirineus, que podem veure a l’horitzó.
A l’oest, la serra Carbonària, amb la cogulla de Miramar com a punt culminant, la veiem força desviada cap al sud-oest. Al fons, les serres de Llaberia, de Colldejou… també se’ns fan visibles.
Cap a l’est, veiem el coll de Coloma i la resta de la serra de Jordà, el replà de Sant Ramon o de Sarrills, la serra Voltorera i la de Selmella. A la zona de l’Alt Camp, Formigosa i Montagut ens serveixen de referència per veure, a l’horitzó, l’inconfusible perfil de les muntanyes de Montserrat. A la banda de la Conca, els conglomerats del Cogulló-Comaverd i de Sant Miquel de Montclar i, al fons, la serra del castell de Queralt. Cap al sud-est, fent de partió entre l’Alt Camp i el Penedès, la serra de Montmell se’ns presenta com una mandíbula a la qual li han arrencat un queixal immens. Hem de continuar carenejant pel corriol que baixa molt ràpidament, en direcció est, cap al coll de Coloma.
5,00Una fita ens indica que hem de deixar el camí que porta al Coll de Coloma, i agafem la drecera que baixa amb força primer cap al NO i despés cap al NE.
5,29Sortim a un camí de carro per on discorre el GR 175 – Ruta del Císter. Piló. Per la dreta arribaríem a Figuerola del Camp. Aquest sender el tornarem a agafar més endavant. Continuem per l’esquerra en baixada.
5,93Un corriol per la dreta ens porta a pocs metres a la Font de Sant Salvador. Continuem pel corriol que primer planeja i arribant al castell s’accentua.
6,16Castell de Prenafeta. És un petit castell roquer de planta gairebé trapezoïdal. Els murs conserven molt poca alçada. Aquest castell es va construir cap al segle XII. Panoràmica extensa de la Conca de Barberà fins al Prepirineu i Pirineu. Retornem a la pista pel mateix camí passant per la Font de Sant Salvador.
6,42Senyalització vertical. Als pocs metres de la font deixem la pista i seguim pel GR en direcció a Prenafeta.
6,49Església de Sant Salvador (ruines). Senyalització vertical. . Continuem pel GR  (SO). 
6,86Senyalització vertical. Per l’esquerra s’incorpora el GR 7.8 provinent del Coll de Prenafeta. Continuem per la dreta en direcció a Prenafeta. La baixada s’accentua.
7,09Senyalització vertical. Cruïlla de camins. Ens incorporem al GR 7 en direcció a Cabra del Camp  (NE) i deixem el GR 187  que va cap a Prenafeta.
8,70Senyalització vertical. Bifurcació. Deixem a la dreta l’enllaç cap al GR 175 en direcció cap a Figuerola, que agafarem més endavant, i seguim pel GR 7. 
9,03Arribem al punt on la pista creua un torrent i fa un gir de 90º, cerquem una fita per la dreta que ens indica l’inici de una drecera que va a petar a l’enllaç del GR 175 que hem deixat abans. Tirem amunt pel corriol en mig d’un ufanos bosc.
9,08Hem d’estar atents doncs no hi ha cap marca ni senyal, però si mirem amunt, a la dreta, per sobre dels arbres veiem un espero de roca que baixant pràcticament va a morir per on passa el nostre camí. Pugem una mica fent el senglar en direcció a l’esperó, quan ja gairebé el tenim a tocar veiem el forat a la roca.
9,18La roca Foradada és un arc de pedra que deu fer uns 2 metres d’alt en el seu punt mig. Si es vol arribar al mateix forat cal grimpar cap a la seva esquerra i al arribar a la seva alçada fer un pas de flanc un xic exposat. Tornem a la drecera i girem a la dreta en pujada.
9,40Sortim a la pista que enllaça més amunt amb el GR 175 a pocs metres de la Font del Bou. Continuem en direcció SE en pujada que es va accentuant.
10,05Bifurcació. Senyalització vertical. Per la dreta ve el sender per on transcorre el GR 175 provenint de Pedrafeta. Continuem per la pista que ja planeja. (E-NE).
10,14Cruïlla de camins. Senyalització vertical. Plafó informatiu. Coll de l’Era del Caterí (741m). Continuem pel GR 175 que ja no deixarem fins a Figuerola.
10,57A la dreta veiem un corriol i més avall, a pocs metres, es pot veure un plafó i un cable de vida ancorat a una roca. Es tracta de la sortida de la Via ferrada del Saltant de l’aigua. Si ens acostem i ens aboquem podem veure les grapes del darrer tram. És un excel·lent mirador. Continuem per la pista (E).
10,78Senyalització vertical. Ens trobem al Camí Travesser de Dalt (690m). A la vora del cingle, magnífic mirador, trobem el que sembla una parada d’autobús, una garita de fusta oberta mirant cap a migjorn amb un banc, també de fusta, on poden seure tres o quatre persones perfectament arrecerades. Genial. Deixem la pista i comencem a baixar tot seguint les senyals del GR.
11,21Bifurcació. Senyalització vertical. Continuem avall pel GR.
11,53Bifurcació. Senyalització vertical. Just on el camí fa un gir de 90º cap al SE, trobem per la dreta l’inici del corriol d’aproximació a l’inici de la ferrada abans esmentada. Si rastregem amb la vista el cingle per on em vingut podem arribar a albirar una escala metàlica que pertany a dita ferrada. Continuem pel GR. A mesura que ens acostem a Figuerola anem trobant més camps i alguns massos.
11,95Plafó informatiu – La Serra de Jordà: Cinc grans franges geològiques.  
12,31Plafó informatiu – UN TOMB PEL Jordà: Itinerari de natura pel PEIN Tossal Gros de Miramar.
12,48Senyalització vertical. Camí dels Morts (511m).
12,61Passem una curva i ja veiem l’esglèsia de Sant Jaume de Figuerola.
12,77Arribem a l’aparcament. Fi de la ruta.
wikiloc