Sant Miquel de Solterra

Sant Miquel de Solterra o Sant Miquel de les Formigues és una muntanya de 1.202 metres que es troba entre els municipis de Sant Hilari Sacalm i d’Osor a la Selva. Al cim hi ha una creu de ferro amb tres formigues, que al·ludeixen a Sant Miquel de les Formigues, i les restes del castell de Solterra i de la capella de Sant Miquel de Solterra. La creu s’aixeca sobre les restes d’una torre circular del castell. També hi ha les restes d’un antic vèrtex geodèsic (referència 298100002).

A finals del segle X totes Les Guilleries centrals formaven un sol terme al voltant de Solterra, on s’hi ubicava un castell. El Castell de Solterra és el centre històric de les Guilleries. No va ser un lloc de residència, sinó una fortificació de guaita utilitzada per comunicar-se amb altres indrets com el Castell de Mascarbó o domus de la Rovira.

El Castell de Solterra, situat al puig de Sant Miquel, es creu que va quedar enderrocat pels terratrèmols de 1425 i el 1432.

Anteriorment, hi havia hagut una capella, trobem documentació d’aquesta de l’any 1240. Havia de ser molt petita i estava ubicada dins del castell. També es creu que per culpa dels terratrèmols es va ensorrar i no es tornar a construir. Tot i així, hi ha documents de l’any 1641 que parlen de l’existència d’una campana. Tenint en compte l’ubicació i el pas dels anys s’intueix que era molt difícil de mantenir. Hi va haver un intent de tornar-ho a recuperar tot, però no es va aconseguir.

Actualment podem observar encara algunes de les seves ruïnes (que podrien ser una paret) i també la base d’una torre rodona que sustenta la “Creu de Les Guilleries”, creu monumental de ferro forjat col·locada el 1957 pel grup excursionista hilarienc “Forces, Forts i Ferms”. Aquesta creu va ser pagada amb aportacions del poble i de la colònia dels estiuejants, ja que l’Ajuntament no tenia suficients recursos aquell any.

Antigament, cada 29 de desembre es feia una excursió amb missa i dinar de germanor. Actualment aquesta tradició ja s’ha perdut.

Aquesta ruta puja entre avets, alzines, roures, castanyers i faigs al punt de Sant Miquel de les Formigues, també anomenat de Solterra. Punt que ens permet gaudir de les Guilleries amb el teló de fons del Montseny, al sud, i les cingleres del Collsacabra, al nord.

El seu inici i final es troba on surt la pista d’accés a la masia anomenada el Soler, aproximadament al quilòmetre 6,5 de la carretera GI-542 d’Anglès a Sant Hilari Sacalm. Hi ha espai per dos cotxes arrambats a les pedres que impedeixen el pas a l’antic descampat on es podia aparcar.

kmDescripció
0,00Aparcament. Iniciem l’excursió caminant uns metres per la carretera en direcció a Sant Hilari (128º SE), tot travessant el pont sobre el Torrent de la Font del Gavatx.
0,50Obviem la pista que trobem a l’esquerra tot just atravessat el pont.
0,12Prenem el camí de carro que puja per l’esquerra en direcció 330ºNE. El camí va gaunyant alçada suaument sempre paralel al torrent pel mig del bosc.
1,50arribem al nivell del torrent i un pas a gual ens permet aproparnos a la Font de la Formiga. Obviem la pista que segueix la Ruta de la Font de la Formiga i per un corriol en direcció S arribem al salt d’aigua de Sant Martí.
1,77Salt d’aigua de Sant Martí. Bonic racó on les roques formen un petit amfiteatre. Tornem enrere i resseguint el torrent en sentit invers al seu curs tornem al gual i continuem per la pista que em deixat abans. (SE).
2,28Enllacem amb un altra pista i continuem baixant per l’esquerre fent un volt de 360º i travessant el torrent.
2,39Arribem  a la pista per on transcorre la ruta de la Font de la Formiga. Senyalització vertical. Marques de color lila. Girem a la dreta (S) 183º.
2,83Font del Gavatx. Senyalització vertical. El nom es troba escrit en una llosa.
2,90Bifurcació. Senyalització vertical – Ruta de la Font de la Formiga. Si segueixes aquesta ruta, el camí de la dreta és una opció per no tornar pel mateix camí. Obviem el camí i continuem en la mateixa direcció en la que anem..
3,10Font del Vern. Senyalització vertical – Itineraris de Bosc i Aigua. A pocs metres a l’esquerra donem un cop d’ull a la font i continuem el nostre camí.
3,35Cruïlla de camins. Piló de fusta. El GR 83 (etapa 4 Arbúcies – Osor) creua el camí per on anem, deixem aquest i girem a l’esquerra tot seguint el GR, la pujada s’accentua. (E-NE 62º).
3,64Fontiques de Can Pla. Font arranjada, el seu nom es troba escrit en una llosa al seu costat. Continuem pujant per un corriol.
3,75Sortim a una pista que seguim per la dreta. (E-NE 73º)
4,21Can Pla. (Casa Rural). Senyalització vertical – Ruta Guilleries-Montseny. Deixem la entrada a la finca i continuem per la dreta. Direcció Osor.
4,27Cruïlla de camins. Continuem per la pista (GR 83) que tenim en front guanyant alçada. (E 82º)
4,93El camí es converteix en pista. Senyalització vertical. Camí del Nord GR 83. Ruta Sant Miquel de les Formigues. Ruta Guilleries-Montseny. Per la dreta aniríem a la Font dels Abeuradors, inici de la Ruta Sant Miquel de les Formigues. Continuem per l’esquerra. (NO 327º).
5,02Bifurcació. Senyalització vertical – Ruta Sant Miquel de les Formigues. Obviem el camí de l’esquerra.
5,18Bifurcació. Senyalització vertical. Camí del Nord GR 83. Ruta Sant Miquel de les Formigues. Ruta Guilleries-Montseny. Continuem per l’esquerra en direcció a Sant Miquel de les Formigues.
5,25Bifurcació. Senyalització vertical – Ruta Sant Miquel de les Formigues. Obviem el camí de l’esquerra.
5,55Bifurcació. Senyalització vertical – Ruta Sant Miquel de les Formigues. Obviem el camí de la dreta.
5,95Bifurcació. Senyalització vertical – Ruta Sant Miquel de les Formigues. Obviem el camí de l’esquerra que dur al mas del Borrell (ruïnes).
6,24Senyalització vertical – Ruta Sant Miquel de les Formigues. Continuem en la mateixa direcció.
6,73Bifurcació. Senyalització vertical. Només resta el pal. A la dreta del camí es troba la Font Sa Guarda. Continuem per l’esquerra per sender costerut. 
6,90Piló indicatiu del sentit de la marxa. Gir a l’esquerra. Pujada mantinguda.
7,04la pendent practicament desapareix i el camí planeja en direcció NO.
7,40Canviem completament de direcció a S-SO 183º
7,49En aquest punt trobem una fita que ens indica el camí que seguirem a la baixada, ara ens queda a la dreta. El camí continua pujant suaument i desprès de uns revolts esquerra-dreta puja decidit fins al cim.
7,63Sant Miquel de les Formigues o de Solterra (1203m) 💯 cims essencial. En un dia clar podem veure cap al Nord, en primera línia les cingleres del Far i Tavertet i al fons el Massís del Canigó a la dreta el Bassegoda i continuant cap a l’esquerra, albirem el Costabona, Bastiments, Puigmal, la Tosa, Penyes Altes, Comabona, Pedraforca, Serra d’Ensija i Rasos de Peguera. Cap al Sud-oest veiem clarament el Matagalls, les Agudes, el Turó de l’Home i el Castell de Montsoriu. Finalment cap al NE distingim, la Bahia de Roses, el Pení i el Castell Saverdera. 
Tornem pel camí que en vingut fins a la bifurcació esmentada anteriorment.
7,77Agafem el corriol de l’esquerra i comencem una baixada amb bona pendent. Tot aquest camí no està marcat i tan sols anirem trobant algunes fites. Sobre tot al principi, i degut a la quantitat de fulles que cobreixen el terra, pot ser dificultós seguir el camí. Cal estar atents per intuir per on va el camí que va fen ziga-zagues per perdre alçada. Més endavant el camí es fa de millor seguir.
8,50el camí va a petar a Can Borrell. Masia que, tot i estar molt enrunada, deixen veure que havia estat una casa d’una relativa importància. En una de les portes hi ha gravat 1852, segurament la darrera reforma.
Cruïlla de camins. Per l’esquerra tornaríem al camí que hem fet de pujada, bifurcació que hem comentat abans.
Per la dreta hi ha un altra bifurcació, continuem per la pista de l’esquerra en suau baixada. Farem uns quants revolts. 
9,99Obviem la pista de l’esquerra i continuem en direcció al Soler.
10,05En un marcat revolt hi obviem el camí que puja per la dreta i continuem en direcció a la gran edificació que és el Soler.
10,23Pasem per sota del Soler. Continuem per la pista en suau baixada.
12,32Despés d’uns quant revolts més arribem a la Font del Faig. Continuem per la pista fins l’aparcament.
12,69aparcament. Fi de l’excursió.
wikiloc