Sant Corneli

Sant Corneli és una muntanya i serra de 1.351,4 metres que es troba entre els municipis de la Conca de Dalt (antic terme d’Aramunt). i d’Isona i Conca Dellà al Pallars Jussà (antic terme d’Orcau). Tot i que rep el nom de “muntanya”, és, de fet, una serra, que té continuïtat cap a llevant per la Costa Gran, en direcció a Abella de la Conca, i cap al nord-oest i nord per tot un seguit de serrats que davallen cap al poble d’Aramunt : Serrat de la Font de la O, Serra dels Corrals i Serrat Gros, entre altres.
La seva ubicació estratègica, com ho demostra la gran quantitat de fortificacions defensives del front del Pallars a la guerra civil i l’obstinació que van posar els contendents per aconseguir-la i mantenir-la amb una gran pèrdua material i de vides humanes, la fan molt especial.

L’itinerari circular que és descriu a continuació és molt interesant i atractiu tant per la seva vessant històrica com per les fantàstiques panoràmiques que es poden gaudir en gran part del recorregut. El punt d’inici i final és la població d’Aramunt, on podrem aparcar el vehicle sense gaires problemes.

KmDescripció
0,00Iniciem el recorregut en la intersecció dels carrers N i L (Coordenades UTM 331T  x=334142  y=4674182) i tirem per aquest en direcció SO.
0,36A la dreta hi ha una placeta i per l’esquerra surt el camí d’Aramunt a Tremp, Senyalització vertical. Seguim aquest en lleugera baixada.
0,90Travessem a gual el Riu de Carreu que en aquest tram no porta aigua.
0,93A l’esquerra hi ha un camp de futbol o al menys el que son les porteries. A pocs metres el camí gira a l’esquerra en direcció SO tot vorejant un bosc de pi roig.
1,20Arribem a l’àrea d’esbarjo de la Font de la O. Travessem el torrent per un pont.
1,27Per l’esquerra veiem un corriol perfectament arrenjat amb pedres per facilitar la pujada i senyalitzat com a Camí de Ferradura que ens duria a la Font Mentidera evitant la pista. Nosaltres l’obviem i seguim per la pista.
1,65Font Mentidera. Un cartell ens ho indica. Racó ombrívol i molt humit que sembla d’un comte de fades. En aquest punt deixem la pista a la dreta i agafem un corriol costerut que s’endinsa en el bosc.
1,77el camí gira en direcció S, el camí és més ample i hi ha troncs a mena d’escala per facilitar la pujada i dificultar el deteriorament per les pluges. D’ara endavant el camí, molt ben fresat, serà de pujada constant amb algun petit tram més planer que ens ajudarà a recuperar l’alè i contemplar el paisatge a mesura que guanyem altura i el bosc es vagi obrint.
2,28Estem a 630m d’altitud i ja tenim vistes de la Pica de Cerví, el Corronco i muntanyes veïnes. El camí continua pujant fent llargues llaçades.
3,54910 m. El camí inicia una llarga llaçada en direcció E-NE sense deixar de pujar. Anem alternant trams de bosc amb trams d’arbusts.
3,76940m. Canvi de direcció SO. Sempre pujant.
4,301023m. Nou canvi de direcció NE.
4,481050m. Encarem la direcció definitiva SE.
5,261190m. La pendent afluixa i el bosc pràcticament ha desaparegut. Les vistes es van eixamplant gairebé en totes direccions.
5,591260m. Trobem les primeres posicions defensives. Son senzills parapets de pedra mig enfonsats on encara es pot trobar alguna llauna dels ocupants. Continuem amb la pujada.
5,951310m. Una segona línia de posicions, aquestes amb més cara i ulls. Anem pujant i anem trobant més i mes defenses.
6,221333m. Estem a una cota secundaria. Des d’aquí ja veiem la ermita de Sant Corneli. Baixem un parell de metres i enfilem la pujada final.
6,52Sant Corneli (1351m) 100 cims essencial. Hi ha un vèrtex geodèsic (referència 261088001) i l’Ermita romànica de Sant Corneli . El 1940 s’hi bastí una gran creu d’obra que caigué al cap de poc temps, segons diuen, a causa d’una forta ventada. La panoràmica 360 º és brutal, tant la Conca Dellà com la de Tremp. Per això va ser el primer objectiu dels exèrcits franquistes, en entrar al Pallars Jussà el gener del 1938, i a partir del seu control, establiren la línia de front als seus peus.
També podem contemplar una gran nombre de 100 cims: les Borregues, Pui de Lleràs, Pala del Teller, lo Corronco, Pica de Cerví, Tuc de la Cometa, Pic de Subenuix, Pic de Peguera, Roc de Sant Aventí, Cap de Boumort, Gallinova, Roja Roja…  Comencem a baixar en direcció NE i trobem encara alguna fortificació de ciment.
7,161199m. Petit collet entre el llom de Sant Corneli i un turonet (1206m) al que pugem i baixem i encara trobem un altre més petit.
7,64Evitem un altre turonet per la seva dreta.
8,04Anem a parar el que sembla el final d’una pista forestal on es forma com una placeta prou gran com perquè un vehicle pugui donar la volta. Hi ha restes de materials de construcció. Continuem per la pista.
8,23Mirador. Si mirem enrere tenim una bona panoràmica amb la muntanya de Sant Corneli i el Congost de Terradets al fons.
9,59Comencem a baixar amb força i l apista fa llargues llaçades.
10,57Passem per sota d’una línia d’alta tensió.
10,73Collades de Baix. Hem d’estar atents al piló que senyala una ruta de BTT que ve en direcció contraria i que indica el canvi de direcció. Deixem la pista i ens dirigim en direcció N on distingim una fita i una altra senyalització de BTT. A partir d’aquí anirem seguint aquesta ruta que comença a baixar amb força per un corriol ben definit i molt pedregós.
11,21Travessem una torrentera seca amb grans còdols i on podem trobar fòssils de bona mida. Una metres més avall s’ajunta amb un altre torrent formant el Llau de les Collades. A l’altra banda tenim la Serra de Montagut. El camí segueix paral·lel al torrent per la seva llera esquerra.
12,35Anem per una zona més planera, estem al Planell de les Bruixes i seguim per una zona arbrada. Després baixem per anar a buscar el torrent.
12,55Travessem a gual el Riu de Carreu que en aquest tram si porta aigua gràcies a les aportacions dels Llaus de les Collades, de Prat de la Vall, de les Comelletes i del Bull-i-Bull. Pugem per l’altra llera. Poc després trobem una tanca metàl·lica i la reseguim en paral·lel.
12,65Bifurcació. Senyalització BTT al arbre. Seguim per l’esquerra.
13,02Sortim a petar a una pista que seguim en direcció oest (esquerra). Continuem seguint la senyalització de ruta BTT.
13,38Bifurcació. Senyalització BTT al arbre. Seguim per la dreta. La pista de l’esquerra, per on continua la ruta BTT, es va obrir fa un parell d’anys per evitar la finca que té barrat el pas i voreja per baix el Castell de Vilanoveta per tant si seguim aquesta opció no veurem les trinxeres.
13,47El pas es troba barrat però a l’esquerra veiem una indicació de fusta al arbre indicant el camí de les trinxeres. Deixem la pista i agafem el corriol.
13,51Bifurcació. Si continuem rectes després haurem de pujar molt directes salvant el desnivell amb fortes marrades. Continuem per l’esquerra tot pujant el llom del turó.
13,71Castell de Vilanoveta (755m) Trobem diferents emplaçaments defensius baixem uns metres en direcció nord i descobrim la llarga trinxera de formigó, d’uns 100 m que ens condueix fins a altres enclavaments. Continuem en direcció oest per un corriol que baixa de valent.
14,16Creuem la pista per on va la ruta BTT i continuem baixant.
14,33Tornem a creuar la pista que va fent ziga-zagues
14,34Sortim a la pista i la seguim uns metres.
14,46En aquest revolt si volem evitar un altra marrada podem deixar la pista i seguir la drecera.
14,55Seguim la pista fins a la propera cruïlla.
14,65Enllacem amb la pista que, per la dreta, ve de la finca del Seix i que abans de barrar el pas era el camí per accedir a les trinxeres venint d’Aramunt. Continuem per l’esquerra.
15,09Bifurcació. Un parell de fites ens indiquen que hem de deixar la pista per on anem.
15,94Albirem l’església de Santa Maria però aviat deixarem d’anar en la seva direcció.
16,08Travessem un parell de torrents que porten una mica d’aigua, trobem rètols que indiquen el camí cap a les trinxeres, per on venim. Comencem a pujar.
16,33Sortim a una pista on hi ha un altre indicació del camí de les trinxeres. Per la dreta aniríem a l’església de Santa Maria. Continuem per l’esquerra.
16,37Deixem la pista i ens enfilem pel marge dret per anar a buscar l’accés del llogaret abandonat i continuar fins a la Torre dels Moros que tenim més a l’esquerra.
16,49Passem per sota de la Torre dels Moros i tirem avall a buscar la pista
16,61Per l’esquerra pujaríem cap al despoblat d’Aramunt Vell. Un cartell en un piló adverteix de la prohibició d’acostar-si per perill d’enfonsament. Continuem envoltant el Turó on s’aixeca l’antiga població.
16,87Baixem per la dreta evitant entrar al despoblat.
17,09Passem per un mas encara habitat.
17,21Font Vella. Baixem per creuar de nou el Riu de Carreu i enfilem el camí cap a Aramunt entrant per un carreró en pujada.
17,59Arribem al punt final de l’excursió.
wikiloc